Gemeente Utrecht

Uitbreiding elektrisch wagenpark Stadswerken

Naast de elektrische bierboot, de elektroscooters en de oudere bekende elektrisch aangedreven veegauto's in de binnenstad, beschikt de gemeente sinds kort over de elektro 'veegvuilkipper'. De wagen wordt gebruikt door buurtvegers bij onderhoud van parken en plantsoen in de stad. Deze winter wordt de Goupil Elektrotruck G3 in Lunetten getest op kwaliteit, betrouwbaarheid en inzetbaarheid. Op donderdag 11 november a.s., Dag van de Duurzaamheid, is de nieuwe aanwinst tussen 12.00 en 13.30 uur te bekijken bij de ingang van het stadhuis aan de Korte Minrebroederstraat.

Wethouder Mirjam de Rijk overhandigt rond 13.30 uur - voorafgaand aan de behandeling van de gemeentebegroting 2010- de sleutels van de wagen aan medewerkers van Stadswerken.

De inzet van elektrisch aangedreven voertuigen past binnen de gemeentelijke duurzaamheidsambities om het eigen wagenpark zo schoon mogelijk te krijgen. Sinds de gemeente Utrecht in 2008 is overgestapt op groene stroom, is al het gemeentelijk elektrisch vervoer klimaatneutraal.

De nieuwe 'veegvuilkipper' is een compact voertuig, waarvoor geen rijbewijs nodig is. De wagen heeft een grote wendbaarheid, trekkracht en laadvermogen, beschikt over een zuinige accu en heeft een actieradius tot 100 kilometer. Bij succesvolle afronding van de testperiode worden zo'n 20 elektro 'veegvuilkippers' aangeschaft.

De gemeente houdt de markt goed in de gaten en wil zoveel mogelijk materieel met elektromotoren aanschaffen.




Gemeente Utrecht