Ingezonden persbericht


()

Gouda, 10 november 2010

Ondernemers maken zich zorgen om imago Gouda
'Wij willen meedenken over effectieve aanpak straatterreur'

Het bedrijfsleven in Gouda maakt zich grote zorgen over de gevolgen van de straatterreur voor het imago van de stad. In 2008 kwam Gouda voor het eerst negatief in de publiciteit, daarna is de situatie niet verbeterd, vindt Kaspar Karssen, voorzitter VNO-NCW RijnGouwe. Hij wil namens de ondernemers in de regio graag meedenken over een effectieve aanpak van de problemen.

"Het imago van Gouda verslechtert met de dag", aldus Karssen. "De stad wordt niet meer geassocieerd met innovatieve ondernemingen en hardwerkende medewerkers, maar met overlast, onveiligheid en straatterreur. Die terreur is ook al lang niet meer beperkt tot de wijk Oosterwei. Ondernemers worden erop aangesproken. Niemand durft nog met trots te zeggen dat zijn bedrijf in Gouda is gevestigd. Dit bedreigt Gouda als vestigingsplaats."

Karssen vindt de aanpak van de straatterreur tot nu toe weinig effectief. "VNO-NCW RijnGouwe heeft er begrip voor dat de veiligheidsproblemen complex zijn, niet geschikt voor standaardoplossingen. Maar van de maatregelen die tot nu toe zijn genomen, zoals het veiligheidshuis en de straatcoaches, zijn de effecten voor het bedrijfsleven onzichtbaar."

Karssen pleit voor krachtige, meetbare maatregelen, die het bedrijfsleven uitzicht geven op een veilige stad en een beter imago. Hij denkt bijvoorbeeld aan lik-op-stuk beleid, uitplaatsing van criminele jongeren, veel meer politie op straat, alert optreden tegen samenscholingen. "De politie moet zich ook niet laten kleineren. Zij moet niet op de mountain bike door de stad, maar in imponerende politiewagens."

VNO-NCW RijnGouwe is gaarne bereid om waar nodig te helpen en mee te denken. "Wij willen nadrukkelijk deze zaak oplossen, omwille van een goed vestigings- woon- en werkklimaat in Gouda."