Gemeente Heerde

Datum: 10 november 2010

Zienswijzen leiden tot aanpassing plan gemeentewerf

Op dinsdag 9 november heeft het college van B&W van Heerde het projectbesluit over de bouw van een nieuwe gemeentewerf goedgekeurd. Op basis van ingekomen zienswijzen is dit plan gewijzigd ten opzichte van het oorspronkelijke plan. Er worden geen windturbines geplaatst op of rond de gemeentewerf. Daarnaast is er extra aandacht voor de verkeersveiligheid op en rondom de Veldweg.

Ingediende zienswijzen

De in totaal 12 zienswijzen op het oorspronkelijke plan gingen vooral over de verkeersdrukte en de onveiligheid die daardoor ontstaat, en over de inpassing van de werf in de omgeving.

Er is daarom aanvullend onderzoek gedaan naar de verkeersveiligheid. Op basis hiervan zijn voorstellen gedaan die de verkeersveiligheid rondom de Veldweg verbeteren en sluipverkeer voorkomen. De Veldweg wordt verbreed en aan beide kanten wordt een fietsstrook aangebracht. Ook worden de kruisingsvlakken verhoogd, zodat die als drempels fungeren waarmee de snelheid uit het verkeer wordt gehaald. Tenslotte wordt er een 30 km gebied van gemaakt. Deze maatregelen worden meegenomen bij de aanleg van de rotonde op de kruising van de Molenweg/Veldweg/Sportlaan. Wanneer de gemeentewerf een half jaar in gebruik is, zal worden bekeken of de juiste maatregelen zijn genomen. Met betrekking tot de inpassing is er al sprake van een zeer zorgvuldige aanpak. Maar omdat de windturbines zeer opvallend zijn, zijn deze uit de plannen gehaald. Om de gewenste duurzame ambities te halen, worden er wel vervangende milieumaatregelen genomen.

Locatie Door verschillende indieners is de hoek Zwolseweg-Molenweg geopperd als alternatieve locatie. Die locatie is echter beter geschikt voor commerciële bedrijvigheid die belang heeft bij een zichtlocatie. Daarnaast is de Veldweg geschikt voor een zogenaamd 'woon-werk-leer-landschap', waar functies kunnen worden gemengd. Dit past goed bij een gemeentewerf, zodat dit een geschikte locatie is.

Met het vaststellen van het aangepast projectbesluit wordt de procedure voor de ontwikkeling van de gemeentewerf aan de Veldweg voortgezet en is het juridisch-planologisch kader hiervoor vastgesteld. De ingediende bouwaanvraag kan hieraan getoetst worden.

Achtergrond De bouw van een nieuwe gemeentewerf is noodzakelijk omdat deze gemoderniseerd en beter bereikbaar moet worden. De huidige locatie in het centrum van Heerde is verouderd en niet praktisch. Bovendien is deze locatie in de Centrumvisie opgenomen als locatie die herontwikkeld moet worden. Daarnaast speelt de wens om de zoutloods, die dringend aan vervanging toe is, te integreren in de gemeentewerf. In september 2007 heeft de raad besloten om gronden bij de Veldweg te kopen om op die plek de nieuwbouw van de gemeentewerf mogelijk te maken. De benodigde kredieten (in totaal E 1,65 miljoen) zijn in de begrotingen van 2008 - 2011 beschikbaar gesteld door de gemeenteraad.

Einde persbericht