Ministerie van Defensie

Defensie traint expeditionair optreden in Senegal

10 november 2010, 18.12 uur

De grenadiers van 11 Luchtmobiele maken in de haven van Dakar hun voertuigen gereed voor vertrek naar Nianing, hun uitvalsbasis tijdens de oefening. De internationale oefening Emerald Move is in de Senegalese havenstad Dakar, aan boord van het amfibisch transportschip Hr. Ms. Johan de Witt, van start gegaan. De oefening bereidt Defensie, samen met een aantal andere Europese krijgsmachten, voor op mogelijk expeditionair optreden op het Afrikaanse continent.

Emerald Move is onderdeel van een serie oefeningen op het Afrikaanse continent die uitmondt in de grootschalige oefening Joint African Lion 2013. Emerald Move vormt tevens de eerste grote amfibische oefening voor het Europees Amfibisch Initiatief. Frankrijk, Italië, België en Nederland demonstreren, in samenwerking met gastland Senegal, dat zij de capaciteit hebben om gezamenlijk buiten Europa een amfibische operatie uit te voeren. Zodoende opereren tot eind november meer dan 3.800 militairen, onder wie 780 Nederlanders, 11 schepen, 18 vliegtuigen en een paar honderd voertuigen opereren op de grens van land en water.

Zelfstandig opereren

Landingsvaartuigen varen af en aan om alles aan boord van het landing platform dock Hr. Ms. De Witt te krijgen.

De oefening moet tevens aantonen dat operaties, na een geslaagde landing vanuit zee, minimaal 10 dagen op het land voortgezet kunnen worden, zonder ondersteuning van het gastland. Dit volledig zelfstandig opereren onder zware klimaat- en terreinomstandigheden is de deelnemende 2 infanteriecompagnieën en de geniecompagnie van 11 Luchtmobiele Brigade op het lijf geschreven. De 11e en 21e Infanteriecompagnie van het Korps Mariniers treden met name op als amfibische landingseenheden.

Nederlandse inzet

Naast de genoemde gevechtseenheden bestaat de Nederlandse bijdrage uit de Johan de Witt met haar bemanning en de staf van de Netherlands Maritime Force. Om de amfibische landingen mogelijk te maken, brengt de hydrografische dienst het landingsgebied in kaart. Leden van het de Duik- en Demonteergroep en het Amfibisch Gevechtssteunbataljon maken dit gebied vrij van eventuele obstakels en explosieven. Om de lokale bevolking van de goede intenties te overtuigen, knappen genisten in de binnenlanden van Senegal ziekenhuizen, een school, waterpompen en een weg op.

Start oefening

De compagnieën 11 Luchtmobiele Brigade voeren in hun terreinvoertuigen onder meer een radarsysteem en zware wapens mee, waaronder de hier zichtbare Gill-antitankraket (links). Deze uitrusting maakt het mogelijk volledig zelfstandig te opereren.

Aan boord van Hr. Ms. Johan de Witt begonnen meer dan 150 vertegenwoordigers van de deelnemende landen de oefening met het doornemen van de laatste details doorspraken. Tegelijkertijd voeren landingsvaartuigen af en aan om alles en iedereen aan boord te krijgen. De grenadiers van 11 Luchtmobiele Brigade maakten op de kade hun voertuigen gereed voor vertrek. De voertuigen waren met de Johan de Witt naar Senegal verscheept. Vanuit Dakar reizen de rode baretten naar het plaatsje Nianing ten zuiden van de havenstad. Zowel het mariniers- als luchtmobielbataljon hebben hier tijdens de oefening hun uitvalsbasis.

Joint African Lion 2013 en de reeks oefeningen in de aanloop naar deze eindoefening tonen het belang dat in het Nederlandse buitenlandbeleid aan Afrika wordt gehecht. De reden voor deze extra aandacht is de aanwezigheid voor fragiele staten die regionaal en zelfs wereldwijd een bedreiging voor stabiliteit en veiligheid kunnen vormen.

Achtergrondinformatie

* Defensie op weg naar West-Afrika * Militairen trainen voor Afrika in Burgers' Zoo
Zie het origineel