Jeanszaak De Blauwe Shop Leukste winkel om bij te werken

10/11/2010 20:00

Hoofdbedrijfschap Detailhandel

De Blauwe Shop (jeans & basics) in Hardenberg is de winnaar van de HBD Retail Jaarprijs 'Leukste winkel om bij te werken 2010'. Dat maakte Geert Vermeer, voorzitter van het Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD) en tevens juryvoorzitter, vanavond bekend tijdens de uitreiking van de Retail Jaarprijzen in Hilversum. De andere twee genomineerden waren Chocolaterie Pierre in Hillegom en winkelketen Prominent zitmeubelen.

"Opvallend bij De Blauwe Shop is de goede balans tussen zakelijke aansturing en persoonlijke aandacht. Er is sprake van een open relatie tussen werkgever en werknemers", luidt het eindoordeel van de jury. Volgens eigenaren Siem en Janneke Bouma draait het allemaal om samenwerking. Zij exploiteren drie schitterende jeans & basics-winkels in Hardenberg en Hoogeveen. Zij doen dat samen met 25 medewerkers. Die geven zij volop verantwoordelijkheid. Of het nu gaat over de inkoop, sturen op cijfers of marketing, de inspraak is groot. Eigen initiatief wordt op prijs gesteld en beloond.

Dat er volop ruimte is om je als medewerker te ontplooien en te scholen, is dan ook niet verbazend voor de jury. "De creativiteit van de medewerkers wordt benut om de persoonlijke ontwikkeling te stimuleren", zo stelt de jury in haar rapport. En die werkwijze heeft De Blauwe Shop de welverdiende titel 'Leukste winkel om bij te werken 2010' opgeleverd.

HBD Retail jaarprijs 'De leukste winkel om bij te werken'.

De HBD Retail Jaarprijs 'De leukste winkel om bij te werken' is de enige categorie van de Retail Jaarprijzen waarin winkelmedewerkers hun 'eigen' winkel konden aanmelden. Het Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD) ontving 260 voordrachten, met name van modewinkels, woonzaken en winkels in consumentenelektronica. Opvallend was het grote aantal inzendingen van filiaalbedrijven. De winnaar ontvangt een bedrag van 2.500 euro dat mag worden besteed aan iets leuks voor de winkel en het team dat daar werkt.

Prima sector om in te werken

Het HBD wil met de prijs benadrukken dat de detailhandel een prima sector is om in te werken. Zo is er veel flexibiliteit in de werkuren, waardoor het werk goed te combineren is met studie of de zorg voor een gezin. Ook zijn er goede opleidingsmogelijkheden. De genomineerde bedrijven zijn hiervan goede voorbeelden. In 2009 werd de prijs gewonnen door Leurs Tuincentum in Venlo.

Jury

De jury voor de verkiezing van 'De leukste winkel om bij te werken 2010' bestond uit Lilian Bakhuijsen, bestuurder divisie handel FNV Bondgenoten, Jaap Koster, oud-voorzitter van de Centrale Branchevereniging Wonen en Joyce Rosenthal, beleidsadviseur arbeid HBD. HBD-voorzitter Geert Vermeer was voorzitter van de jury.

Hoofdbedrijfschap Detailhandel

Het HBD maakt zich sterk voor een gezonde detailhandel waarin het goed ondernemen en werken is. Alle winkeliers in Nederland zijn aangesloten bij het HBD. In het Hoofdbedrijfschap Detailhandel werken samen: MKB-Nederland, Raad Nederlandse Detailhandel, Centrale Vereniging voor de Ambulante Handel, FNV Bondgenoten en CNV Dienstenbond.