Ingezonden persbericht


LAKS biedt Kamer enkele reis vmbo-havo aan


- Tweede Kamer moet havo-scholen acceptatieplicht opleggen
- Meer maatregelen nodig voor goede overstap zonder vertraging

Amsterdam, 10 november 2010 ­ het LAKS biedt de Tweede Kamer vandaag een levensgroot treinkaartje aan met een enkele reis van vmbo-tl naar havo. De enige 'prijs' die betaald moet worden, is het vmbo-diploma. "Het is nu aan de Tweede Kamer om het vmbo-diploma in ere te herstellen en ambitieuze vmbo'ers de kans te geven door te leren", aldus LAKS-voorzitter Steven de Jong.

Hij vervolgt: "Het is cruciaal voor maatwerk en persoonlijke ontwikkeling om deze gesloten poort open te breken, zeker gezien het vroege selectiemoment van 12 jaar. Iedere scholier verdient een kans". Hoewel minister Van Bijsterveldt en de VO-raad uit eigenbelang handelen en bang zijn voor het kelderen van slagingspercentages van scholen, lijkt de Tweede Kamer wél voor de scholier te kiezen. Vandaag dient D66 een motie in die pleit voor het afschaffen van de extra toelatingseisen. Daarmee wordt er ook een onduidelijkheid in de wet opgelost: daar staat namelijk al letterlijk in dat 'het vmbo-tl voorbereidt op het havo'.

De Jong: "Scholen zijn bang dat hun slagingspercentage daalt door instromende vmbo-leerlingen en stellen daarom soms bizar hoge aanvullende eisen. Dat moet verleden tijd zijn." Naast het ongedaan maken van de aanvullende eisen, is er meer nodig om de overstap te verbeteren. Door veel meer persoonlijke begeleiding, samen met ouders en school, kan de scholier kiezen voor mbo of eventueel havo. Scholen moeten de lesprogramma's tussen vmbo en havo meer op elkaar afstemmen en plustrajecten en zomerscholen aanbieden om doorstromers goed voor te bereiden.

Het LAKS hoopt tevens dat de VO-raad weer pleit voor het afschaffen van de aanvullende eisen, zoals eerder met de sectororganisatie is afgesproken. "En mocht de Kamer toch besluiten aanvullende eisen te laten bestaan, dan moeten deze in ieder geval veel uniformer en transparanter worden. Een scholier weet nu niet waar hij aan toe is".

Het treinkaartje wordt na de behandeling van de onderwijsbegroting op 10 november om circa 16:15u overhandigd aan de voorzitter van de Kamer commissie OCW, Nebahat Albayrak en diverse andere Kamerleden. De Vereniging Openbaar Onderwijs (VOO) ondersteunt deze oproep.