Socialistische Partij

Dreigende botsing tussen kabinet en Eerste Kamer

10-11-2010 * De kans is groot dat aanstaande dinsdag de Eerste Kamer voor het eerst in botsing komt met het nieuwe kabinet. Een motie waarin de regering gevraagd wordt met voorstellen te komen om de hypotheekrenteaftrek te beperken, lijkt op een meerderheid te kunnen rekenen. De regering heeft de motie al 'onaanvaardbaar' genoemd.

Het kabinet-Rutte kan, dankzij de gedoogsteun van de PVV, in de Tweede Kamer op een krappe meerderheid rekenen, maar heeft die luxe niet aan de overkant van het Binnenhof. De PVV is daar niet vertegenwoordigd en CDA en VVD samen hebben slechts 35 van de 75 zetels achter zich. Tijdens de Algemene Financiële Beschouwingen bleek hoe hachelijk de positie van het kabinet daardoor is. Een motie om de hypotheekrenteaftrek te beperken mag waarschijnlijk op een Kamermeerderheid rekenen en de kans bestaat dat dat ook het geval is voor een motie die de regering verbiedt financiële steun te geven aan de ontwikkeling van nieuwe kerncentrales. Ook een motie om groen investeren te blijven ondersteunen, zou wellicht door een meerderheid van de Senaat gesteund kunnen gaan worden.

De SP-fractie steunt al deze moties van harte, zegt SP-senator Geert Reuten. In zijn inbreng hekelde hij het kabinetsbeleid 'dat mensen doet bloeden voor de onwil van de regering om de hypotheekrenteaftrek voor de rijken af te schaffen of de banken aan te slaan voor de kosten van de crisis die zij hebben veroorzaakt.'

Reuten stelde voor een belasting in te voeren op de overwinsten van banken. Hij rekende de regering voor hoe de banken in de afgelopen vijftien jaar een rendement hebben gemaakt van 14,8%, ofwel 121 miljard euro. Daarmee hebben de banken in Nederland zo'n 70 miljard euro bovengemiddeld winst gemaakt, de kosten van de crisis voor de banken meegerekend. 'Zonder zo'n belasting laat de regering de burgers bloeden voor de banken' stelt de SP-senator.

Hij sprak zijn verontwaardiging uit over de regering die lasten van de overheid verschuift naar de burgers en dan doet alsof er bezuinigd wordt. Reuten: 'Het financieringstekort van de overheid verbetert, maar dat van de burgers verslechtert. En door de bezuinigingspolitiek van de regering blijft de economische groei achter en neemt de werkloosheid toe.' Reuten becijfert het 'maatschappelijk groeiverlies' op zo'n 25 miljard euro tot 2025.

Schokkend noemt de SP-senator het gemak waarmee het kabinet-Rutte/Verhagen bezuinigt op de ontwikkelingssamenwerking. Reuten: 'Dat betekent dat wij 450.000 kinderen in arme landen het schoolgaan ontzeggen. Egoïstisch nationalisme ten top.'

De Eerste Kamer stemt op 16 november over de moties.