Nieuw-Vlaamse Alliantie


» Federale versoepeling huisvestingsregels bij gezinshereniging doorkruist Vlaams woon- en integratiebeleid

Federale versoepeling huisvestingsregels bij gezinshereniging doorkruist Vlaams woon- en integratiebeleid

klok 10 november 2010

Minister Freya Van den Bossche zal onderzoeken welke juridische stappen mogelijk zijn tegen de federale versoepeling van de huisvestingsregels bij gezinshereniging. Naar aanleiding van een vraag over deze problematiek van Vlaams Parlementslid Marc Hendrickx (N-VA) was de minister van Wonen bijzonder scherp voor deze onzinnige federale beslissing.

"De gemeente verliest door die wijziging een instrument om preventief aan woningkwaliteit, meer bepaald aan overbewoning, te werken. Ik betreur dat enorm," aldus de minister in de commissie: "De druk die daardoor op voornamelijk de steden wordt gelegd, is ongelooflijk. Ik vind het niet alleen jammer maar ook onbegrijpelijk mocht er geen manier worden gevonden om daar iets aan te doen."

De federale overheid scherpte in 2006 de wetten over gezinshereniging voor niet-EU-burgers aan. Een geregulariseerde vreemdeling die zijn familie wilde laten overkomen was verplicht te bewijzen om over voldoende woonruimte te beschikken voor elke nieuwkomer. Hiertoe diende deze een attest voor te leggen, waarin het stadbestuur na controle bevestigde dat de aanvrager beschikte over een woning die voldeed aan alle kwaliteitsnormen én voldoende groot was. Deze gemeentelijke controles waren bijzonder nuttig, want recente cijfers van N-VA Kamerlid Theo Francken toonden aan dat van de 1500 controles die stad Antwerpen vorig jaar uitvoerde bijna 10% negatief waren.

Een recent KB van de federale regering schafte die regeling met één pennetrek af. Vanaf nu volstaat het dat de vreemdeling een huurcontract of eigendomsbewijs voorlegt. Of de bewuste woning groot genoeg is voor de hele familie, of alle veiligheidsnormen worden gerespecteerd, wordt niet meer gecontroleerd.

Marc Hendrickx: "De steden verliezen een belangrijk controle-instrument en moeten vanaf nu automatisch het benodigde attest afleveren. Als klap op de vuurpijl zullen de gemeentebesturen die naderhand vaststellen dat de vreemdeling niet beschikt over een geschikte woning hiervoor gestraft worden. Als zij een uithuiszetting gelasten wegens overbewoning moeten zij immers zelf instaan voor de herhuisvesting van het hele gezin."

De minister kondigt aan te onderzoeken welke juridische stappen er mogelijk zijn. De N-VA steunt dit standpunt en hoopt dat de Vlaamse regering alles uit de kast zal halen om deze onzalige beslissing tegen te gaan. "Dit federale wanbeleid ondergraaft eens te meer de leefbaarheid van de Vlaamse centrumsteden en speelt de huisjesmelkers helemaal in de kaart," aldus Marc Hendrickx. Auteur(s): Marc Hendrickx, Vlaams parlementslid Contactinfo: