Nieuw-Vlaamse Alliantie


» N-VA: "De korpschefs en de politiezones responsabiliseren!"

N-VA: "De korpschefs en de politiezones responsabiliseren!"

klok 9 november 2010

"We mogen het kind niet met het badwater weggooien" reageert de N-VA op de berichten over protest tegen de diverse soorten vergoedingen bij de politie. De partij bepleit vooral een responsabilisering van de korpschefs en de politiezones zelf.

"Vandaag moeten diensten die benadeeld zijn op het vlak van vergoedingen, zoals de wijkwerking, intern soms zo georganiseerd worden, via bijvoorbeeld weekendwerk, opdat er nog kandidaten voor zouden zijn. Ook voor staffuncties vindt men soms moeilijk kandidaten omdat men dan een aantal toelagen verliest. Doordat allerhande vergoedingen quasi onbeperkt cumuleerbaar zijn, komt het in de praktijk zelfs voor dat middenkaders meer verdienen dan officieren. In bepaalde gevallen kunnen agenten evenveel verdienen dan hun eigen korpschef" stelt N-VA-senator Huub Broers.

De N-VA reageert positief op het voorstel van minister Turtelboom om werk te maken van een functionele verloning maar waarschuwt tegelijk voor hoog gegrepen verwachtingen. "De functionele verloning duikt regelmatig op om even snel als Nessie weer onder water te verdwijnen" zegt Kamerlid Ben Weyts. Volgens Weyts en Broers moet niet meteen tabula rasa gemaakt worden met alle vergoedingen, want niet alle 62 vergoedingen zijn onzinnig. Toch kunnen nu al maatregelen genomen worden. "De korpschefs kunnen geresponsabiliseerd worden en hun zone ook op dat vlak meer te gaan besturen als managers. De gemeenten hebben er alle baat bij om hun politiezone terzake nauwer op te volgen. 85% van de investeringen van de gemeenten in hun politiezone gaat immers naar personeelskosten" zegt Weyts "maar ook federaal kunnen al initiatieven genomen worden, bijvoorbeeld om minstens de excessen een halt toe te roepen door het maximaal toegelaten bedrag aan vergoedingen en toelagen te plafonneren tot een percentage van het basisloon". Auteur(s): Huub Broers, Senator Ben Weyts, Kamerlid Contactinfo:

Annemie Nijs, Communicatieverantwoordelijke Kamerfractie N-VA E-post: annemie nijs n-va be