Gemeente Baarn

Veel nieuwe trainers bij sportclubs in Baarn

Vijf Baarnse sportverenigingen hebben samen 35 leden door de sportbond laten opleiden tot trainer of assistent-trainer. De gemeente Baarn vergoedt 61 procent van de opleidingskosten. Bovendien subsidieert de gemeente alle gekwalificeerde trainers die daadwerkelijk instructie geven aan jeugdsporters in Baarn. Goed opgeleide trainers zorgen ervoor dat er kwalitatief hoogwaardige trainingen worden gegeven aan de sportende jeugd. In totaal keert de gemeente ⬠35.000,- aan subsidie uit. De gemeente wil hiermee de sportdeelname van de jeugd bevorderen met als uiteindelijk doel de sociale samenhang te versterken en de gezondheid te verbeteren.

Tot 2005 verleende de gemeente Baarn jeugdsubsidies zonder daaraan specifieke prestaties te koppelen. Vanaf 2005 subsidieert de gemeente de sportverenigingen naar geleverde inspanningen voor de jeugd. Dat systeem werpt zijn vruchten af in de vorm van een hogere kwaliteit van jeugdsport. Tussen het sportseizoen 2005/2006 en het seizoen 2009/2010 is het aantal gekwalificeerde jeugdtrainers bij Baarnse sportclubs meer dan verdubbeld. Deze gediplomeerde trainers zijn ook meer lessen gaan geven aan de jeugdige sporters.

Trainers
Een sporttrainer is gekwalificeerd als hij of zij met succes een erkende opleiding van een sportbond heeft gevolgd. De verenigingen die momenteel de meeste gekwalificeerde jeugdtrainers hebben zijn de Baarnse Mixed Hockey Vereniging (BMHV), de Baarnse Atletiekvereniging (BAV), SV Baarn -voetbal, Fietscrossclub The Wheelyâs, Gymnastiekvereniging Vita 2000, de Baarnse voetbalvereniging TOV en de Baarnse Tennisvereniging De Geeren.

Opleidingen
Een opleiding tot trainer of assistent-trainer wordt verzorgd door de sportbonden. De gemeente vergoedt de kosten van de opleiding. Het afgelopen jaar hebben leden van Vita 2000, SV Baarn-voetbal, TOV, BMHV en BAV een opleiding gevolgd. Dit jaar overtroffen de totale opleidingskosten het beschikbare budget van de gemeente. Hierdoor heeft zij niet alle kosten kunnen vergoeden, maar 61 procent. Het is dit jaar voor het eerst dat het beschikbare budget niet toereikend was.