Gemeente Venray

/ Laatste stap bestemmingsplan buitengebied

10 november 2010

Laatste stap bestemmingsplan buitengebied

Vandaag heeft het college van B en W het bestemmingsplan Buitengebied behandeld en ter vaststelling aangeboden aan de gemeenteraad. De binnengekomen zienswijzen zijn zorgvuldig behandeld en het plan is nu nog beter afgestemd op de wensen in het buitengebied. De gemeenteraad behandelt het plan op 14 december.

Het nieuwe bestemmingsplan geeft meer mogelijkheden voor ruimtelijke ontwikkelingen. Uitgangspunt hierbij is dat de ontwikkelingen plaatsvinden in de gebieden die daarvoor het meest geschikt zijn. Er wordt met respect omgegaan met de ruimtelijke kwaliteit in het gebied. Voor verschillende ontwikkelingen geldt dat er een tegenprestatie gevraagd wordt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan landschappelijke inpassingen, hergebruik van gebouwen of sloop. Het bestemmingsplan Buitengebied heeft als doel het bieden van een juridisch-planologisch kader voor onder andere de agrarische sector, natuur, maar ook voor niet-agrarische bedrijven in het buitengebied van Venray. Daarnaast beschermt het bestemmingsplan natuur-, landschappelijke- en cultuurhistorische waarden.

Tevreden over proces

Wethouder Patrick van der Broeck is niet alleen tevreden over het eindresultaat, maar ook over het proces: "We hebben actief met onze inwoners van het buitengebied gecommuniceerd en hen betrokken bij het proces, onder andere door het organiseren van een informatiebijeenkomst en door overleg met verschillende partijen." De 259 binnengekomen zienswijzen zijn zorgvuldig behandeld en hebben geleid tot verbetering en verduidelijking van de regels en de lay-out. Het bestemmingsplan is nu nog beter afgestemd op de wensen in het buitengebied. Patrick van der Broeck licht toe: "Dat hebben we bijvoorbeeld gedaan door waar mogelijk uitbreiding van het bouwvlak toe te staan. Of door mogelijkheden te bieden om een niet-agrarisch bedrijf te vestigen en uit te breiden, of een agrarische nevenactiviteit toe te staan, zoals een zorgboerderij".

Vaststelling

In 2005 heeft de gemeenteraad al een bestemmingsplan Buitengebied vastgesteld. De provincie heeft haar goedkeuring hiervoor onthouden, naar aanleiding van de uitspraak van de Raad van State. Daarom is in 2008 een herstart gemaakt met het opstellen van een nieuw bestemmingsplan voor het buitengebied van Venray. Het college van B en W heeft het bestemmingsplan vandaag aangeboden aan de gemeenteraad. De raad behandelt het bestemmingsplan Buitengebied op 14 december.