SGP


SGP: Daadkracht bij 'comakids'

âDe controle op de verkoop van alcohol aan jongeren stelt in de praktijk nagenoeg niets voor. Maar liefst een derde van het aantal âcomakidsâ sloeg zelf de drank in bij een supermarkt of in een café of andere horecagelegenheid. Daarom moet snel ingezet worden op een strengere controle op de naleving van de wet.â

Dat stelt SGP-kamerlid Van der Staaij in een reactie op een onderzoek naar drankgebruik onder jongeren. Uit dat onderzoek, dat later deze week wordt gepubliceerd bij de Universiteit van Twente, blijkt dat het aantal kinderen onder de 16 dat met een acute alcoholvergiftiging op de spoedeisende hulp van een ziekenhuis belandt (âcomazuipenâ), sterk toeneemt.

In schriftelijke vragen aan de regering dringt de SGP aan op meer controle op de verkoop van alcoholhoudende dranken. âHet alcoholprobleem onder jongeren is zelfs nog stukken erger als je je realiseert dat het âcomazuipenâ slechts de ergste uitwassen betreft. Ander misbruik blijft buiten beeld, maar is er wel degelijk. Als het kabinet daadkracht wil tonen, moet dat zeker op een punt als dit,â aldus Van der Staaij.

---

Vragen van het lid Van der Staaij (SGP) aan de minister van VWS over het bericht âMeer kids in alcoholcomaâ


1. Heeft u kennisgenomen van het bericht âMeer kids in alcoholcomaâ?


2. Wat is uw beleidsmatige reactie op de conclusie van het in het artikel genoemde onderzoek dat het aantal kinderen onder de zestien jaar dat met een alcoholvergiftiging op de spoedeisende hulp van een ziekenhuis terecht komt, blijft toenemen (2007: 297, 2009: 500, eerste helft 2010: nog verdere toename)? Op welke manier gaat u zich ervoor inzetten om deze zorgwekkende trend te breken?


3. Hoe reageert u op de constatering dat ongeveer een derde van die jongeren met een alcoholcoma de alcohol zelf kocht in de supermarkt of een horecagelegenheid, terwijl de verkoop van alcohol aan jongeren onder de 16 jaar wettelijk verboden is?


4. Wat is uw reactie op de conclusie van de onderzoeker dat het met het verbod op de alcoholverkoop aan jongeren tot 16 jaar - ondanks alle campagnes - heel âberoerd gesteldâ is? Wat is bekend over de effectiviteit van de gevoerde campagnes? Welke maatregelen neemt u om ervoor te zorgen dat de leeftijdsgrenzen voor de verkoop van alcohol daar beter gehandhaafd worden, zodat het niet meer mogelijk is dat vier op de vijf vijftienjarigen probleemloos drank meekrijgt?


________________________________________