CDA


Nieuws
Veel klachten over agrarisch natuurbeheer
woensdag 10 november 2010

De CDA-fractie heeft een bijeenkomst belegd voor coördinatoren van agrarisch natuurverenigingen, waarbij ook gedeputeerde Keereweer aanwezig was. Aanleiding tot deze bijeenkomst was het grote aantal klachten dat bij de CDA-fractie was binnengekomen.

Recent is voor het agrarisch natuur- en landschapbeheer een nieuwe subsidieregeling (SNL) van kracht. Voor de aanvragers zou het gemakkelijker worden, maar dit blijkt niet het geval te zijn.

Ook bestaat veel onvrede over het nieuwe natuurbeheerplan, waarin staat aangegeven welke percelen in aanmerking komen voor de subsidieregeling. Er is nu sprake van grote âwitte gebiedenâ, waar geen nieuwe contracten voor het landschapsbeheer meer mogelijk zijn.

Verder blijkt de samenstelling van verschillende pakketten voor het agrarisch beheer slecht afgestemd te zijn op de situatie in Gelderland. Een andere klacht betreft het uitblijven van een vergoeding van de kosten die door de coördinatoren worden gemaakt. Hierdoor ontstaan financiële problemen bij de agrarische natuurverenigingen.

Gedeputeerde Staten zullen op 1 december in de Commissie landelijk Gebied en Water aangeven hoe de klachten worden opgelost.