Ad Verbrugge, Daan Roovers, Bart Engelen en Herman De Dijn


Op 32e Vlaams-Nederlandse Filosofiedag

NIJMEGEN, 20101011 -- Het Soeterbeeck Programma en de Faculteit der Filosofie van de Radboud Universiteit Nijmegen hebben de eer de 32e Vlaams-Nederlandse Filosofiedag te mogen organiseren. Ad Verbrugge, Daan Roovers, Bart Engelen en Herman De Dijn buigen zich deze dag over de vraag wat de rol van de filosofie in de 21e eeuw is. De Filosofiedag vindt plaats op woensdag 10 november 2010 van 09.30 - 18.00 uur in twee locaties op de Radboud Universiteit Nijmegen.

Filosofie in de 21e eeuw
Of het nu gaat om populisme, de financiële crisis, de opwarming van de aarde of de vraag naar de maakbaarheid van het menselijke lichaam, filosofen hebben een plek veroverd in het publieke debat. Zij treden steeds meer uit de ivoren toren van de wetenschap en zorgen voor de kritische noot in maatschappelijke discussies. Vraag daarbij is of dit wel de juiste plaats voor de filosofie is. Verwordt filosofie zo niet tot een vorm van kristisch journalisme?
Maar ook rijst de vraag of de filosofie om de filosofie, nog wel een plek heeft binnen de wetenschap. Elke wetenschap moet immers scoren op rankings en op de ladder van het maatschappelijk nut, dus ook de filosofie. Wat is de rol van de filosofie in de 21ste eeuw?

Ochtendprogramma, 09.30 - 14.30 uur, Huize Heyendael, Geert Grooteplein 9
Het ochtendprogramma is van academisch niveau. Herman De Dijn opent met een lezing over de rol van de filosofie in de samenleving. Vervolgens presenteren promovendi en studenten van verschillende Nederlandse en Vlaamse universiteiten hun onderzoek.

Middagprogramma, 15.00 - 18.00 uur, Aula, Comeniuslaan 2
Het middagprogramma is voor een breed publiek. Bart Engelen houdt een inleidende lezing over het belang van de filosofie. Daarna interviewt Daan Roovers Ad Verbrugge aan de hand van beeldfragmenten over de maatschappelijke relevantie van filosofie.

Sprekers:
Prof.dr. Herman De Dijn is emeritus hoogleraar Wijsbegeerte aan het Hoger Instituut voor Wijsbegeerte te Leuven.
Dr. Bart Engelen is onderzoeker aan het Centrum voor Economie en Ethiek van de KU Leuven en lid van de werkgroep Filosofie en Maatschappij.
Dr. Ad Verbrugge is universitair hoofddocent Sociale en culturele filosofie aan de Vrije Universiteit Amsterdam.
Drs. Daan Roovers is hoofdredacteur van Filosofie Magazine.

Meer informatie en inschrijven www.ru.nl/filosofiedag

Soeterbeeck Programma