Ingezonden persbericht


Persbericht
Leeuwarden, 19 oktober 2010

Canneswinnaar opent Noordelijk Film Festival

Het Noordelijk Film Festival opent op woensdag 10 november in Leeuwarden haar 32ste editie met twee films: Le Quattro Volte van Michelangelo Frammartino, voorafgegaan door de korte film Incident by a Bank van Ruben Östlund. Beide films beleven in Leeuwarden hun Nederlandse première. De openingsfilms zijn het startschot voor het omvangrijke filmprogramma van het Noordelijk Film Festival, dat tot en met zondag 14 november plaatsvindt op verschillende locaties in Leeuwarden. Regisseur Frammartino is bij de opening aanwezig.

Hoofdfilm Le Quattro Volte (The Four Times) ging dit jaar in première op Cannes en sleepte in de maanden daarop vele festivalprijzen in de wacht, onder andere op Cannes zelf (Europa Cineas Label for best European Film) en in Wroclaw (publieksprijs), Reykjavic (best film, Fipresci Prize) en Annecy (Grand Prize). De film vertelt het verhaal van één ziel die zich voortbeweegt door de levens van mens, dier, plant en mineraal: een oude herder, een pasgeboren geitje, een grote naaldboom en houtskool. Een intrigerende en ontroerende film die balanceert tussen documentaire en fictie en bovendien een aantal ongekend verrassende en humoristische momenten kent.

Incident by a Bank won dit jaar de Gouden Beer voor de korte film in Berlijn. Het is een gedetailleerde en humoristische vertelling van een mislukte bankoverval. De film is baanbrekend met oog op uitvoering en verteltechniek: zo bestaat de film uit één enkel shot waarbij 96 mensen in een nauwgezette mise-en-scene voor de camera acteren.

Le Quattro Volte is tevens deelnemer aan de Interregio Competitie, het kloppend hart van het Noordelijk Film Festival. Met het fenomeen 'grens' als centraal thema, is deze competitie een cinematografische verbeelding van de Europese regio's in tijd, ruimte en geest. De acht deelnemende films zijn in 2010 afkomstig uit ondermeer Groot Brittannië, Estland en Servië. Allen strijden ze om de Matad'Or en de daaraan verbonden geldprijs van ¤ 10.000,- .

In aanvulling op het competitieprogramma brengt het festival een groot aantal andere filmprogramma's met bijzondere films en documentaires uit ondermeer Scandinavië, groot-Europa en Azië. Ook is er verdieping en verbreding in de vorm van bijvoorbeeld workshops en filmcrossovers. Dit veelzijdige programma wordt in een later stadium bekend gemaakt.

De 32ste editie van het Noordelijk Film Festival vindt plaats van woensdag 10 tot en met zondag 14 november 2010, in alle zalen van Stadsschouwburg De Harmonie en Filmhuis Leeuwarden. Met meer dan 25.000 bezoekers is het filmfestival één van de grootste culturele evenementen van Noord-Nederland en het grootste regionale filmfestival van het land.

/////

Noot voor de redactie,