Ingezonden persbericht


Persbericht
Leeuwarden, 29 oktober 2010

Noordelijk Film Festival gaat 'noordelijk'

Het Noordelijk Film Festival verlegt vanaf 2010 haar koers nadrukkelijker naar het Europese Noorden. Beginnende met de aanstaande editie bestaat een substantieel deel van de filmprogrammering uit northern cinema: speelfilms en documentaires uit Scandinavië, de Baltische Staten en de Benelux. Ook reikt het festival in 2010 voor het eerst de 'Award for Special Contribution to Northern Cinema' uit; deze eerste keer aan cameraman en cinematograaf Hoyte van Hoytema. Het Noordelijk Film Festival vindt plaats van woensdag 10 tot en met zondag 14 november in alle zalen van Stadsschouwburg de Harmonie en Filmhuis Leeuwarden.

De komende editie van het festival bevat meer dan veertig noordelijke speelfilms en documentaires. Er zijn een groot aantal nieuwe speelfilms bij die op het festival hun Nederlandse première beleven, zoals The Angel, Autumn Man, Miss Kicki, A Rational Solution, Tears of April en Upperdog. Twee films met camerawerk van Hoyte van Hoytema gaan op het Noordelijk Film Festival in Nederlandse première: Bad Faith (2010) en The Girl (2009). Daarnaast hebben nieuwe Noord-Nederlandse producties een podium in het festivalonderdeel de Nieuwe Noordelijke Oogst en is er op het festival een discussiemiddag over de mogelijkheden en onmogelijkheden van een Noordelijk Media Fonds.

Het festival toont met de verlegde koers de ambitie om binnen een aantal jaar hét Nederlandse festival van de noordelijke film te worden. "Er worden veel mooie dingen gemaakt in het Noorden van Europa. Veel daarvan krijgt niet de aandacht die het verdient en het Noordelijk Film Festival wil deze ruimte graag creëren", zegt programmeur Rik Vermeulen. "Het noordelijke profiel past erg goed bij het festival en het festivalpubliek. Bovendien hebben we veel support van de nationale noordelijke filminstituten. Zij zijn erg betrokken bij het Noordelijk Film Festival."

Naast de noordelijke films bestaat de programmering van het festival uit een groot aantal andere filmprogramma's met bijzondere films en documentaires uit onder meer groot-Europa, Amerika en Azië. De Interregio Competitie blijft de kern van het festival. Met het fenomeen 'grens' als centraal thema, is deze competitie een cinematografische verbeelding van de Europese regio's in tijd, ruimte en geest. De winnaar van de competitie gaat naar huis met de Matad'Or en de daaraan verbonden geldprijs van E 10.000,-. Ook is er op het festival verdieping en verbreding te vinden in de vorm van bijvoorbeeld workshops en crossovers met film.

De 32ste editie van het Noordelijk Film Festival vindt plaats van woensdag 10 tot en met zondag 14 november 2010, in alle zalen van Stadsschouwburg De Harmonie en Filmhuis Leeuwarden. Met meer dan 25.000 bezoekers is het filmfestival één van de grootste culturele evenementen van Noord-Nederland en het grootste regionale filmfestival van het land.

/////

Noot voor de redactie,