Ingezonden persbericht


Arnhem, 4 oktober 2010

Landelijk gebied, geld, woningbouw en tuinbouw op agenda Provinciale Staten

Op woensdag 10 november 2010 zal duidelijk worden hoe de provinciale begroting voor 2011 er uit komt te zien. Dan nemen Provinciale Staten het definitieve besluit. Uit de behandeling in de verschillende Statencommissies viel af te leiden dat fracties van plan zijn om moties en amendementen op diverse onderdelen in te dienen. Dat zal zeker het geval zijn bij het Provinciaal Meerjarenprogramma Vitaal Gelderland (PMJP) en de uitwerking daarvan in de begroting. Voor de Statenvergadering zijn drie dagdelen uitgetrokken.

De beleidsbegroting 2011 neemt uiteraard een flink deel van de vergadering van Provinciale Staten in beslag. In de commissies werd het een 'beleidsarme' begroting genoemd. Op zich niet verwonderlijk aan het eind van de zittingsperiode van college en Staten. Toch willen de fracties wel hun stempel drukken op de uitgaven en reserveringen van de provincie. Het Provinciaal Meerjarenprogramma Vitaal Gelderland is daar een voorbeeld van.

Afscheid, benoeming en agenda
Aan het begin van de vergadering neemt VVDstatenlid Johan Houwers afscheid vanwege zijn verkiezing tot lid van de Tweede Kamer. Zijn opvolger wordt daarna geïnstalleerd. Na een aantal hamerstukken (voorstellen die in de commissies afdoende zijn behandeld) wordt als eerste gesproken over de geldigheid van het burgerinitiatief Platform Voorst N345. Daarna komt het PMJP aan de orde, gevolgd door de beleidsbegroting 2011.

Ook de structuurvisie 'Uitbreiding Culemborg-West' staat op de agenda. Hierbij gaat het om het aanpassen van begrenzingen in het Streekplan Gelderland om de woningbouw mogelijk te maken. Vervolgens worden de verordeningen voor drie regionale burgerluchthavens besproken (Asperen, Voorst en Lunteren) waarbij Micro Light Airplanes en schermvliegers worden toegestaan.

Gesproken wordt daarna over het instellen van een gemeenschappelijke regeling voor de herstructurering van de glastuinbouw en de paddenstoelenteelt in de Bommelerwaard (instellen projectbureau). Als laatste punten staan op de agenda de wijziging van de subsidieverordening Natuur- en Landschapsbeheer Gelderland 2009 (o.a. verruiming akkervogelbeheer en Europa-proof maken), de Verordening Onderzoekscommissie Gelderland en de Subsidieverordening Vitaal Gelderland (aanpassing vanwege deregulering).

Tijdstip
De Statenvergadering in het Huis der Provincie op woensdag 10 november begint om 10.00 uur en zal tot in de avond duren. De vergadering is openbaar. Via de website van de provincie is de vergadering ook te volgen (www.gelderland.nl/statenlive).