Ingezonden persbericht


Winnaars Edison Jazz/World bekend

Hilversum, 22 oktober 2010 - Vandaag zijn de winnaars van de Edison Jazz/World bekendgemaakt. Onder anderen Peter Beets & Jazz Orchestra of the Concertgebouw, Christian Scott en Lionel Loueke behoren tot de gelukkigen. De prijzen worden op 11 november in het Muziekgebouw Frits Philips te Eindhoven uitgereikt.

In de categorie Jazz Nationaal is de keuze gevallen op Peter Beets & Jazz Orchestra Of The Concertgebouw onder leiding van Henk Meutgeert. De vakjury prijst het album Blues For The Date en geeft aan dat het Amsterdamse orkest te groot dreigt te worden voor Nederland. Ook de samenwerking met pianist Peter Beets verdient een pluim: "Zijn composities zijn verfrissend, de arrangementen smaakvol en zijn solistische bijdragen goed gedoseerd en van een verpletterende schoonheid en virtuositeit."

Internationaal
De jonge trompettist Christian Scott krijgt de prijs voor beste internationale jazzartiest toebedeeld. Zijn jongste album Yesterday You Said Tomorrow vat volgens de jury de jazzgeschiedenis van de afgelopen veertig jaar op ongekende wijze samen. "Zijn briljante kwintet speelt met grote inventiviteit en muzikale gretigheid. Scotts eigen geluid, composities en speeltrant maken dit album tot een van de meest eigenwijze releases van het afgelopen jaar." Aangezien Scott op 11 november verhinderd is, kreeg hij zijn Edison gistermiddag, voor zijn geplande optreden in De Boerderij in Zoetermeer, uitgereikt door juryvoorzitter Vincent van Engelen.

Vocaal
De Amerikaanse zanger José James en de Vlaamse pianist Jef Neve moeten de Edison in de categorie Jazz Vocaal delen "Hun album For All We Know belichaamt precies wat essentieel is in jazz en geïmproviseerde muziek, namelijk momentum", luidt het juryoordeel. En verder: "Om in een sessie van zes uur een aantal bekende standards op zo'n moeiteloos klinkende, maar uiterst melodieuze manier, een nieuwe emotionele lading te geven, is een topprestatie."

DVD
De prijs voor beste jazz-dvd komt op naam van de Noorse regisseurs Bjørn Ola Bjørntoft en Lars A. Hellebust voor hun documentaire Jon & Jimmy, die handelt over de intensieve band tussen gitaristen Jon Larsen en Jimmy Rosenberg. De jury: "Deze documentaire vangt perfect de dunne lijn tussen vriend- en vijandschap. Zeker bij supergetalenteerde, maar tevens onzekere muzikanten die een ding gemeen hebben: hun liefde voor Django Reinhardt."

World
De Beninse gitarist Lionel Loueke krijgt op 11 november het bronzen beeldje in de categorie World overhandigd. Over zijn album Mwaliko, waarop hij onder andere samenwerkt met Angélique Kidjo en Richard Bona, meldt de jury het volgende: "Het is een nieuwe stap op de door Loueke ingeslagen weg om zijn arrangementen nog verder te verdiepen. Hij is een musicus die de kunst verstaat om complexe ritmische figuren te verbinden aan verfijnde akkoorden op een manier die ver uitstijgt boven het simpel plaatsen van westerse harmonieën op niet-westerse ritmes."

Bijzondere uitgave
Ook wordt jaarlijks een release getrakteerd op de Edison voor Bijzondere Uitgave Van Historische Aard. Die gaat dit jaar naar Manoir De Ses Rêves (Kasteel van zijn dromen), een boxset met opnames van gitarist Django Reinhardt uit 1934-1953. "Zesentwintig cd's lang hoor je de snelle gitaarexecuties van Reinhardt die altijd vloeiend en zelfverzekerd zijn. Vooral de opnames met Stephane Grappelli klinken alsof er puppies in het grasveld onvermoeibaar aan het spelen zijn", oordeelt de vakjury in bloemrijke taal. "Een geweldige en definitieve box van een van de grootste muziekpioniers uit de vorige eeuw."

Chaka Khan
Op donderdag 11 november worden de Edisons uitgereikt in het Muziekgebouw Frits Philips in het centrum van Eindhoven. Diverse winnaars zullen onder de bezielende leiding van Vince Mendoza en het Metropole Orkest repertoire ten gehore brengen. Het programma na de pauze wordt volledig ingevuld door Chaka Khan, winnares van de oeuvreprijs 2010. Een radio-uitzending van het prestigieuze evenement op 11 november is live te volgen op Radio 6. Er zijn nog kaarten beschikbaar via www.MuziekgebouwEindhoven.nl.

JAZZ NATIONAAL
Peter Beets & Jazz Orchestra Of The Concertgebouw - Blues For The Date

JAZZ INTERNATIONAAL
Christian Scott - Yesterday You Said Tomorrow

JAZZ VOCAAL
José James & Jef Neve - For all we know

DVD
Jon Larsen & Jimmy Rosenberg - Jon & Jimmy

WORLD
Lionel Loueke - Mwaliko

BIJZONDER UITGAVE VAN HISTORISCHE AARD
Django Reinhardt - Manoir De Ses Rêves

OEUVREPRIJS
Chaka Khan


---

Noot voor de redactie,