Gemeente Boxmeer


Gemeentebegroting 2011: Draagvlak en participatie

Op 11 november 2010 behandelt de gemeenteraad de begroting 2011 van de gemeente Boxmeer. In dit artikel leggen we kort uit wat de begroting inhoudt en hoe de behandeling plaatsvindt. Volgende week gaan we op deze pagina's ook inhoudelijk in op de begroting 2011.

Het college van burgemeester en wethouders heeft voor het begrotingsjaar 2011 gekozen voor het thema `Draagvlak en participatie'. Als gevolg van de economische recessie en stimuleringsmaatregelen zijn de overheidsschulden in korte tijd sterk opgelopen.

De gemeentebegroting 2011 is sluitend. Nog onbekend is wat de gevolgen zijn van de voorgenomen bezuinigingen van het nieuwe kabinet voor onze gemeente. Het nieuwe kabinet wil fors gaan bezuinigen vanaf 2012. Dit zal ook zijn weerslag hebben op de financiële huishouding van de gemeente. De ambities van de gemeente zijn hoog en veelomvattend. U als burger verwacht veel van ons. Hoe past dit in een tijd dat de broekriem stevig aangetrokken moet worden? In het komende bezuinigingstraject zult u als burger een bijdrage kunnen leveren door uw mening te geven. Hierdoor willen wij een breed draagvlak creëren voor de moeilijke besluiten die het gemeentebestuur moet nemen.

Hoe ziet de begroting eruit?
De begroting 2011 bestaat uit een programmaplan en de verplichte paragrafen. Het programmaplan van de gemeente Boxmeer bestaat uit 12 programma's. Elk programma bestaat uit een samenhangende bundeling van activiteiten waarvoor de gemeente zich verantwoordelijk voelt. Per programma wordt expliciet ingegaan op de maatschappelijke effecten die de gemeente wil bereiken, de wijze waarop die effecten worden verwezenlijkt en hoeveel geld hiervoor beschikbaar is. In de paragrafen worden onderwerpen behandeld die inzicht geven in de financiële positie van de gemeente Boxmeer in het jaar 2011.

Hoe en wanneer vindt de behandeling van de begroting plaats? De begroting dient door de gemeenteraad te worden vastgesteld. De behandeling van de begroting vindt dit jaar plaats in twee gedeelten. Op donderdag 11 november 2010, aanvang 10.00 uur vinden de algemene beschouwingen door de raadsfracties plaats. De vergadering wordt daarna geschorst en om 14.00 uur hervat met een reactie van het college op de algemene beschouwingen. Vervolgens kunnen de raadsfracties reageren op de beantwoording van het college. Tenslotte vindt de stemming plaats over eventuele wijzigingsvoorstellen en vaststelling van de gemeentebegroting. De vergaderingen worden gehouden in de raadszaal van het nieuwe gemeentehuis.

Hoe kan ik als burger kennis nemen van de begroting 2011? Wij vinden het belangrijk dat u als burger kennis kunt nemen van de plannen van de gemeente voor volgend jaar. Daarom zullen wij u op 3 november a.s. informeren in deze rubriek over de begroting 2011. Wilt u de begroting inzien, dan kan dat uiteraard. U kunt de begroting downloaden via de bijlage hieronder. Daarnaast liggen exemplaren ter inzage in het gemeentehuis en in de bibliotheken van Boxmeer, Oeffelt, Overloon en Vierlingsbeek.

Wilt u reageren?
Wij zijn ook geïnteresseerd in uw mening als burger van de gemeente Boxmeer over het gepresenteerde beleid voor 2011. U kunt daarom vóór 1 november uw vragen en opmerkingen schriftelijk naar ons toesturen. Het adres is: gemeente Boxmeer, Postbus 450, 5830 AL Boxmeer. Uw reactie zal aan de raadsfracties overhandigd worden.


* Concept Programmabegroting 2011 door College aangeboden.pdfLees voor