Seminar 'Hollandse nuchterheid in de agrofood'

04/11/2010 15:42

Berenschot

Tijdens een seminar op donderdag 11 november in Aalsmeerderbrug staat de agrofood-sector centraal. Met daarbij aandacht voor aspecten als de coöperatie, de kracht van ketens en het vermogen om te overleven. Het seminar staat deels in het teken van het afscheid van Kees Rippen, vooraanstaand adviseur van adviesbureau Berenschot in de agrofood-sector.

Binnen de Nederlandse economie is deze sector uitgesproken krachtig. Nederland is wereldwijd de tweede exporteur van agrofood en met grote voorsprong marktleider in sierteeltproducten. Verder kenmerkt de agrofood zich door innovatieve bedrijven in de primaire sector en in de teelt- en veebedrijven. Een ander kenmerk: grote en sterke ondernemingen op het gebied van voedingsmiddelen in met name de zuivel- en vleessector. De sector levert een wezenlijke bijdrage aan het Bruto Nationaal Product en heeft relatief veel banken, verzekeraars en multinationals voortgebracht.

Berenschot is ruim veertig jaar actief in de agrofood. In dit advieswerk vervulde Kees Rippen een prominente rol. Hij gaat per 1 november 2010 officieel met pensioen, maar zal nog wel als associé aan Berenschot verbonden blijven. Kees Rippen werkte 30 jaar voor Berenschot. In die jaren verwierf hij mede op basis van de vele door hem uitgevoerde projecten een grote reputatie binnen en ook buiten de sector.

Tijdens het symposium komt o.a. de vraag aan de orde waarop het succes van de Nederlandse agrofood is gebaseerd en hoe zich dat verhoudt tot de rest van de economie. Bespoken wordt waarom en hoe Nederland wereldwijd uitstekend scoort met de productie en export van agrofood.

Het symposium vindt plaats 11 november 2010 in Showkas De Arendshoeve te Aalsmeerderbrug en begint om 13.30 uur. Na een welkomstwoord van Paul Pietersma (Managing Director bij Berenschot) zullen Theo Camps (hoogleraar aan TIAS en voorzitter directie Berenschot), Dirk Duijzer (Directeur Food & Agri Rabobank Nederland) en Edwin Lambregts (managing consultant en agrofood-expert Berenschot) drie presentaties verzorgen rond het thema 'Hollandse Nuchterheid in de Agrofood'. Afsluitend houdt Kees Rippen (senior managing consultant agrofood Berenschot) zijn afscheidslezing en geeft hij zijn visie op de toekomst van de agrofood.