Technische Universiteit Delft

Conferentie: 'Almere is een politiek statement'

'Nieuwe steden' zoals Almere zijn vooral politieke statements in plaats van succesverhalen. Dat is de centrale stelling op de conferentie 'New Towns & Politics', die op donderdag 11 en vrijdag 12 november wordt gehouden in Almere. De conferentie wordt mede georganiseerd door de leerstoel Design as Politics van de TU Delft.

Dromen

Politici dromen van het creëren van een nieuwe stad. Het is de ultieme climax in de carrière van een stadsplanner. Toch komen in deze 'New Towns' meer dan gemiddeld sociale grootstedelijke problemen voor, zoals rellen, armoede en segregatie. Hoe kan het dat juist een stad die volgens de nieuwste economische en sociale modellen is gebouwd, zo vaak verre van ideaal functioneert?

Zijn New Towns eigenlijk vooral politieke statements? Dit laatste is de centrale stelling op de conferentie New Towns & Politics.

Controversieel

Tijdens deze conferentie zullen architecten, sociologen, politici en schrijvers het politieke aspect van nieuwe steden verkennen. Oude en nieuwe 'New Towns' worden onder de loep genomen en bekritiseerd door grote en soms controversiële sprekers als de socioloog Kenny Cupers (Buffalo NY), de architecten Zvi Efrat (Tel Aviv), Nathalie de Vries (MVRDV), Kees Christiaanse (KCAP) en Georgeen Theodore (New York), architectuurjournalist Kieran Long (Londen) en onderzoekers Azadeh Mashayekhi (Teheran) en Adri Duivesteijn (wethouder Almere).

Meer informatie

De conferentie wordt georganiseerd door de leerstoel Design as Politics van de TU Delft, het International New Town Institute en de Han Lammers leerstoel van de VU en vindt plaats op 11 en 12 november in de bibliotheek en het theater van de 'New Town' Almere.