Gemeente Lingewaal


"Lingewaal kan tegen een stootje"

Sluitende begroting geeft vertrouwen voor de toekomst

De begroting van de gemeente Lingewaal laat zien dat de gemeente de komende jaren zal uitkomen met de inkomsten. "Lingewaal is een kleine maar robuuste gemeente, en kan tegen een stootje," aldus wethouder Govert van Bezooijen. Ook de provincie heeft het volste vertrouwen in het gedegen financiële beleid van Lingewaal. De gemeenteraad zal zich donderdag 11 november aanstaande buigen over de voorgelegde begroting, waarvoor de raad eerder al de kaders heeft aangegeven.

De wethouder vervolgt: "De begroting gaat niet alleen over cijfers, maar over het verder invoeren van de visie die we gezamenlijk hebben ontwikkeld. We redeneren vanuit onze eigen kracht en de eigen kracht van onze inwoners. Dit betekent echter niet dat we onze ogen sluiten voor de buitenwereld. We zullen altijd samenwerking blijven zoeken met andere gemeenten of organisaties, zoals we dat ook in het verleden hebben gedaan. In 2011 zal ook in Lingewaal de takendiscussie gevoerd worden: wie willen wij zijn als gemeente, en wat voor organisatie heb je daarbij nodig? Wat kunnen we zelf, wat besteden we uit? In de perspectiefnota 2012, die in juni 2011 gepresenteerd wordt, wordt duidelijk welke keuzes daarin worden gemaakt."

Uitwerking Manifest
Het Manifest van Lingewaal blijft leidend in de keuzes die het college en de gemeenteraad moeten maken. Zo gaat de gemeente aan de slag met het vormgeven van burgerparticipatie. "Het zelforganiserend vermogen van de burgers speelt hierin een grote rol," aldus Van Bezooijen. Ook andere punten uit het Manifest krijgen in de loop van 2011 hun beslag, zoals het nieuwe subsidiebeleid en de multifunctionele accommodaties, de woonzorgservicezones. "We willen niet slechts het huidige behouden, maar ook een aantal nieuwe projecten oppakken. We blijven streven naar vooruitgang, maar wel binnen de kaders van een gezonde financiële situatie."

OZB in 2011
Wat betekent dit nu concreet in cijfers? "Het verhogen van de OZB is altijd een heikel punt," zegt wethouder Van Bezooijen. "Maar de verhoging die wij voorstellen, maakt dat we nog steeds een van de goedkoopste gemeenten in deze regio blijven om te wonen en werken. De raad heeft al aangegeven dat zij begrip heeft voor de verhoging, maar wel met de opmerkingen dat dit alleen mag gebeuren als er geen andere mogelijkheid is. Ook moeten de opbrengsten aan duidelijke doelen gekoppeld worden." Hoewel het voorstel van het college over meerdere jaren gaat, heeft de raad aangegeven nu nog geen beslissing te willen nemen over de verhoging van de OZB nà 2012. De wet houder: "Hoewel een meerjarenbeleid duidelijkheid schept voor burgers, wil de raad geen lastenverhoging vastleggen als de gemeentebegroting dekkend is. Volgend jaar wordt de financiële situatie opnieuw bekeken."

De begroting wordt besproken in de raadsvergadering op donderdag 11 november in het gemeentehuis in Asperen. De vergadering is voor iedereen toegankelijk en begint om 20.00 uur. De raadsvergadering wordt ook live uitgezonden via Radio Lingewaal, via de audio van de Kabelkrant LekwaalTV en via www.lingewaalfm.nl.