Gemeente Lochem


Voorleesactie op basisscholen over duurzaamheid

Mr. Finney zet de scholen op z'n kop

Op donderdag 11 november is het de Dag van de Duurzaamheid. De dag start met een landelijke voorleesactie op honderden scholen in Nederland, waaronder ook een aantal scholen in de gemeente Lochem. Wethouder Thijs de la Court, wethouder Wilma Heesen en directeur Hanneke ten Brinke zullen op een drietal Lochemse scholen een verhaal voorlezen.

Dit jaar viel de keuze op het boek, Mr Finney en de wereld op zijn kop van Laurentien van Oranje en Sieb Posthuma, vanwege de milieuthema's die in deze parabel centraal staan. Mr. Finney nodigt uit om met elkaar in gesprek te gaan over duurzaamheid en de wereld om ons heen.

Meer dan alleen voorlezen
En dit is precies wat de Lochemse leerlingen gaan doen. De kinderen worden, naar aanleiding van het verhaal, gevraagd naar hun ideeën en vragen over een duurzame wereld. De kinderen leren zo dat het belangrijk is om op een duurzame manier met de wereld om ons heen om te gaan. Daarnaast zijn het juist de verfrissende ideeën van kinderen die volwassenen kunnen inspireren om zich (opnieuw en/of anders) voor duurzaamheid in te zetten.

De scholen
Wethouder de la Court leest om 9 uur voor op de openbare basisschool in Exel. Wethouder Heesen is om half 2 op basisschool De Rank in Lochem. Directeur ten Brinke leest om kwart voor 9 op de PWA-school in Laren de kinderen het verhaal van Mr. Finney voor.

De voorleesactie is een gezamenlijk initiatief van Duurzame PABO, programma Leren voor Duurzame Ontwikkeling en Urgenda.