Gemeente Winterswijk


Interregionaal project `Warm Up' Vier Nederlandse en Duitse gemeenten gaan de lucht in

Op 11 november 2010 gaan de vier Nederlandse en Duitse gemeenten Winterswijk, Hardenberg, Ennigerloh en Horstmar gezamenlijk de lucht in. Als symbool daarvoor zullen de projectpartners met een hetelucht ballon in de buurt van de grens opstijgen. In het project gaat het echter om meer dan lucht alleen, daarvan kunt u zich op de persconferentie voorafgaand aan de ballonvlucht overtuigen.

`Warm Up' is een door EU gesubsidieerd INTERREG-project, waarin een energie- en klimaatmanagement voor kleine- en middelgrote gemeenten in de Euregio wordt ontwikkeld. Het project wordt door het Duitse INFA e.V. uit Ahlen en Saxion Hogeschool uit Enschede inhoudelijk en grensoverschrijdend begeleid. Het doel is om te komen tot een gerichte sturing en daardoor verlaging van energieverbruik en CO2-emissies. Hiervoor is veel voorwerk noodzakelijk. In het project worden gemeentelijke gebouwen energetisch geanalyseerd en er worden exemplarisch concrete optimalisaties uitgewerkt.

De ontwikkeling en implementatie van een grensoverschrijdend organisatieconcept voor energiemanagement in kleine en middelgrote gemeenten is een andere stap. Aan de gemeenten zullen strategische instrumenten ter beschikking worden gesteld, zodat zij het energiemanagement optimaal kunnen uitvoeren. Een voorbeeld daarvan is de invoering van een speciale software voor energiemanagement in de deelnemende gemeenten.

Niet alleen het thema van het project is bijzonder. Bijzonder is natuurlijk ook de grensoverschrijdende aanpak. Hierdoor profiteren beide zijden van kennis en ervaring die over en weer aanwezig is.