Ingezonden persbericht


10 november 2010

Hogeschool Utrecht in het teken van duurzaamheid op 11-11

Hogeschool Utrecht (HU) geeft inhoud aan de landelijke Dag van de Duurzaamheid op 11-11. Met een uitgebreid programma brengt zij haar duurzaamheidbeleid onder de aandacht bij medewerkers, studenten en extern genodigden. Zo zijn er workshops 'duurzaam ontwerpen' en 'onderwijs in de duurzame energieproeftuin', een duurzame markt, presentaties over duurzame bedrijfsvoering en de ontwikkeling van een Antarcticavoertuig en diverse gastsprekers spreken over duurzaamheidprojecten die zij met de hogeschool uitvoeren. Duurzaamheid staat bij de HU hoog op de agenda en krijgt vorm in het programma 'De Omslag': Duurzame ontwikkeling in Utrechtse energie.

Huib de Jong, lid college van bestuur: "Hogeschool Utrecht neemt haar maatschappelijke verantwoordelijkheid zeer serieus, ook op het terrein van duurzaamheid. Samen met regionale partners wordt kennis over duurzame energievoorziening ontwikkeld en verspreid. In de bedrijfsvoering van de hogeschool worden deze inzichten verwerkt, zodat we herkenbaar zijn als duurzame hogeschool."

Duurzame initiatieven
Een duurzame energieproeftuin op het dak van de hogeschool. De klimaatneutrale wijk Vondelparc in Utrecht en het verduurzamen van de monumentale Utrechtse binnenstad. Dit is een greep uit een twintigtal projecten inzake duurzame ontwikkeling, waar studenten en medewerkers zich in onderwijs en onderzoek mee bezig houden. Zo leidt de HU mensen op die een bijdrage kunnen leveren aan een duurzame samenleving. Duurzame projecten zijn gecategoriseerd in vijf niveaus, te weten de individuele woning, de wijk, de stad, de regio en duurzame ontwikkeling in het hbo onderwijs. Denk bij de laatste categorie aan nieuwe minors en opleidingen, zoals de minor 'People Planet Profit, (Re)searching for Sustainable Urban Development'. Studenten Bouwkunde leren bewoners van woonwijken in Zuid Afrika om beter met afval om te gaan.

Duurzaamheid als speerpunt
Duurzaamheid is een belangrijk thema binnen Hogeschool Utrecht. In samenwerking met ondernemers, overheden en kennisinstellingen werkt de hogeschool aan een schone regio, onafhankelijk van fossiele brandstoffen. Duurzame ontwikkeling, met als centrale thema's energie-efficiency en energietransitie in de stedelijke omgeving, is voor de HU een speerpunt, omdat dit de weg naar de toekomst is. Oplossingen voor energie én voor de verbetering van de leefbaarheid van steden en dorpen vormen een basis voor uitdagend onderwijs met praktijkvraagstukken van deze tijd. Daarvoor is het nodig om duurzame ontwikkeling in te bedden in het onderwijs, het toepassingsgericht onderzoek naar duurzaamheid te versterken en een duurzame bedrijfsvoering te realiseren. Programmamanager De Omslag Erlijn Eweg: "Als we bereiken dat al onze 35.000 studenten zich tijdens hun opleiding op een of andere manier inzetten voor duurzame ontwikkeling, heeft dit een enorme impact op de regio".



Ingezonden persbericht