Gemeente Zoetermeer

Sport- en cultuurcheque voor alle achtjarigen

bloem
Kinderen van acht jaar krijgen een sport- en cultuurcheque om lid te worden van een sport- of cultuurvereniging gedurende een jaar. De sport- en cultuurcheque heeft een waarde van 100 euro. De meerkosten van het lidmaatschap zijn voor het kind of gezin zelf.

Gezinnen met een ZoetermeerPas kunnen, aanvullend op de sport- en cultuurcheque, gebruik maken van de voordeelcheques van de ZoetermeerPas om de meerkosten van hun lidmaatschap bij een vereniging te financieren. Het college van B&W stelt dit voor aan de gemeenteraad om sport- en cultuurdeelname te stimuleren.

In 2011 krijgen ongeveer 1400 Zoetermeerse kinderen de persoonsgebonden cheque thuis gestuurd. Op deze manier kunnen zij kennis maken met kunst en cultuur en ontdekken zij hun talenten. Het college wil de kracht van sport en cultuur gebruiken om contacten tussen mensen te bevorderen. Bovendien is de vereniging een plek waar jong en oud ontspannen kunnen samenkomen. Bovendien wennen jonge kinderen dan al vroeg aan het verenigingsleven en zien zij sport als dagelijks onderdeel van hun dagprogramma. Hopelijk blijven zij langdurig sport, kunst en cultuur beoefenen of bezoeken.

Alle Zoetermeerse sport- en cultuurverenigingen kunnen meedoen aan de sportcheque en worden geïnformeerd over de regeling in het eerste kwartaal van 2011. De deelname van kinderen en verenigingen wordt bekeken en meegenomen bij de evaluatie op basis waarvan het beleid voor 2012 wordt ontwikkeld.

Naast verzilvering van de cheque voor de doelgroep van acht jaar, wordt voorgesteld om een deel van het budget in te zetten voor het aanbieden van culturele activiteiten voor die doelgroep. Het beleid ten aanzien van de sport- en cultuurcheque wordt daarnaast betrokken bij het aanbod van sport- en beweegactiviteiten voor de jeugd via de wijksportverenigingen. Ook wordt voorgesteld om kinderen die niet mee kunnen komen met de reguliere sportprogramma's te ondersteunen via het project Motorisch Remedial Teaching, zodat alle kinderen kunnen meedoen.