Gemeente Zwartewaterland


Keet de Blokhut heeft geen drank-en horecavergunning nodig Gemeente Zwartewaterland door Raad van State in
het gelijk gesteld

De Raad van State heeft woensdagmorgen de uitspraak van de rechtbank Zwolle vernietigd en daarmee de gemeente Zwartewaterland in het gelijk gesteld op het gebied van het niet vereist zijn van een drank- en horecavergunning voor keet De Blokhut in Zwartsluis. Het gemeentebestuur van Zwartewaterland is tevreden over deze uitspraak en ziet daarin een bevestiging van de visie op de keet als verlengde huiskamer.
Keet De Blokhut is in gebruik bij een vaste vriendengroep en staat op grond van een van de ouders van de jongeren. In de keet wordt alcoholhoudende drank verstrekt, maar niet verhandeld. Bij toerbeurt vullen de jongeren de koelkast. In de keet wordt niet uitgegaan van een systeem van verrekening van de aankopen en evenmin is er sprake van het heffen van een entreeprijs. De gemeente Zwartewaterland bestempelt dit systeem als 'de verlengde huiskamer'.
Het Bureau Eerlijke Mededinging (BEM) vond dat voor deze activiteiten een drank- en horecavergunning nodig was en verzocht op grond daarvan de gemeente Zwartewaterland de keet De Blokhut te sluiten. De BEM treedt op als gemachtigde van de regionale afdeling van Koninklijke Horeca Nederland. De gemeente Zwartewaterland heeft besloten aan dat verzoek geen gevolg te geven, waarop de BEM een rechtszaak tegen de gemeente aanspande. Toen de rechtbank Zwolle de BEM in het gelijk stelde, ging de gemeente Zwartewaterland in hoger beroep. De Raad van State vernietigt nu het vonnis van de rechtbank Zwolle en stelt de gemeente in het gelijk. Naast tevredenheid over de uitspraak van de Raad van State is er bij burgemeester en wethouders van Zwartewaterland ook opluchting over het feit dat een zaak die meer dan anderhalf jaar duurt, tot deze uitspraak heeft geleid.

Hasselt, 10 november 2010