Provincie Flevoland

Geluidsmeetsysteem provincie winnaar innovatieprijs 2010

Publicatiedatum: 11 november 2010

Normhandhaving 2.0 van Geluidsnet BV is gisteren onderscheiden met de Nationale Geluid en Trillingen Innovatieprijs 2010. Het gaat om een systeem dat in opdracht van de provincie Flevoland is ontwikkeld en wordt toepast als Geluids Informatiesysteem Lawaaisportterrein Lelystad (GILL).

De onderscheiding van meest innovatieve dienst op het gebied van geluidshinder is toegekend door de Stichting Innonoise, wat gebeurde op de jaarlijkse beurs ´Geluid, Trillingen en Luchtkwaliteit in Nederland´ in Nieuwegein. De jury beoordeelde op creativiteit, innovatie, effectiviteit, toepasbaarheid en economisch belang. Er was vooral waardering voor de combinatie van (permanente) metingen en overdrachtsberekeningen om naleving van geluidsnormen te controleren.

Erkenning voor het werk

Milieugedeputeerde Anne Bliek is zeer te spreken over de
onderscheiding. "De prijs is een erkenning voor het werk dat de provincie in de ontwikkeling van het project GILL heeft gestoken en past prima bij ons streven naar innovatie en een duurzame ontwikkeling van luchthaven Lelystad. We zijn op de goede weg!"

Speciale website

Normhandhaving 2.0 ofwel GILL is een geavanceerde oplossing voor het permanent meten van geluid op een beperkt aantal locaties en het berekenen van de invloed daarvan op de omgeving. De aanleiding waren klachten van omwonenden over geluidsoverlast en de behoefte bij de provincie om de uitgegeven milieuvergunningen te kunnen handhaven. De oplossing zorgt voor het filteren, vertalen, registreren en direct of historisch rapporteren van de resultaten. Nabij het circuit van Lawaaisportterrein Lelystad staan zes zeer gevoelige microfoons. Metingen op afstand geven op elk gewenst moment van de dag inzicht in de geluidsbelasting die de racecircuits om de luchthaven produceren. Vliegtuigen worden eruit gefilterd. Zowel omwonenden, ondernemers als handhavers in het provinciehuis zien op een speciale website wat de actuele meetgegevens zijn en kunnen op basis daarvan optreden.