GVB


ABC-Trofee nominatie voor OV-chipkaart infopakket

10 november 2010

GVB is door de Stichting Belangenbehartiging Alfabetisering genomineerd voor de ABC-trofee voor informatiepakket OV-chipkaart laaggeletterden. De ABC-trofee is een prijs voor organisaties of personen met bijzondere belangstelling voor de problemen van analfabeten en laaggeletterden. Tijdens de invoering van de OV-chipkaart in tram en bus maakte GVB een informatiepakket over de OV-chipkaart voor laaggeletterden: twee folders en een dvd met een film, e-learning en een diapresentatie. De Stichting Belangenbehartiging Alfabetisering maakt de winnaar zaterdag 13 november bekend, tijdens de jaarlijkse Deelnemersdag voor cursisten van lees-, schrijf- en rekengroepen van de ROC's. De komst van de OV-chipkaart is een belangrijke verandering in het openbaar vervoer. Om ook de groep laaggeletterden goed te informeren over de OV-chipkaart, heeft GVB een eenvoudig informatiepakket over de OV-chipkaart laten ontwikkelen*. Dit pakket, bestaande uit twee folders en een dvd met daarop een film, e-learning en een powerpointpresentatie, is verkrijgbaar via de klantenservice van GVB.

Nederland telt ongeveer anderhalf miljoen volwassenen die moeite hebben met lezen, schrijven of rekenen. Dat komt overeen met tien procent van de volwassen bevolking. Laaggeletterdheid komt voor bij allochtonen en autochtonen, bij jonge en oude mensen, bij mannen en vrouwen en bij werkenden en niet-werkenden. Het is voor deze groep mensen over het algemeen moeilijk om mee te doen aan onze informatiemaatschappij. Naast GVB zijn ook de Rabobank Hoorn en de gemeente Schijndel genomineerd.


* Het pakket is gemaakt door Eenvoudig Communiceren, Bureau Jacquot en C-Two. De taalambassadeurs van het ROC Amsterdam hebben de folders getest.