Opleving hedgefondssector en meer druk van beleggers om transparantie

11/11/2010 10:07

Ernst & Young

Opleving hedgefondssector en toenemende druk van beleggers om meer transparantie

Meeste beleggers en vermogensbeheerders zijn het erover eens dat nieuwe regelgeving geen uitkomst biedt

Amsterdam, 11 november 2010- De wereldwijde hedgefondssector is de financiële crisis grotendeels te boven en speelt nu bereidwillig in op verzoeken van beleggers om meer transparantie. Dit staat te lezen in een nieuw rapport dat vandaag door Ernst & Young wordt gepubliceerd. Beleggers verwachten meer transparantie en zijn het eens met de meeste hedge-fondsmanagers dat nieuwe regelgeving vanuit de overheid grote impact zal hebben op de toekomst van de hedgefondssector, zo blijkt uit deze studie. Zowel beleggers als managers denken echter dat aangescherpte regelgeving geen al te grote verbetering zal betekenen.

De bevindingen uit het rapport, Restoring the Balance, zijn voor Ernst & Young bijeengebracht door het internationale onderzoeks- en adviesbureau Greenwich Associates. Bij dit jaarlijkse onderzoek zijn 104 hedgefondsmanagers ondervraagd die samen een vermogen beheren van circa US$ 585 miljard, en - voor het eerst - 53 institutionele beleggers die samen een waarde van US$ 260 miljard aan beleggingen vertegenwoordigen, waarvan meer dan een kwart in hedgefondsen heeft belegd. Uit het rapport komt duidelijk naar voren wat de raakvlakken zijn tussen de visie van beleggers en die van hedgefondsmanagers, waar die twee uiteenlopen en waarover ze het volkomen met elkaar eens zijn.

'Hedgefondsen zijn krachtig hersteld van de zware crisis van 2008,' zegt Joost Hendriks, EMEIA Asset Management Assurance leader van Ernst & Young's. 'In 2009 hebben ze een opleving beleefd van ongekende proporties, en hoewel de winst in 2010 wellicht minder spectaculair zal zijn, kun je zeker stellen dat hedgefondsen niet langer aan de rand van de afgrond staan. Van nu af aan ligt de uitdaging vooral in het tegemoetkomen aan de eisen en wensen van beleggers, waarbij het tegelijkertijd van belang is om talent aan te trekken en te behouden, en daarbij flexibel genoeg te blijven om de organisatie verder te ontwikkelen, anticiperend op nieuwe wet- en regelgeving, ongeacht welke vormen die zal gaan aannemen. Wij hopen dat de inzichten uit dit rapport een aanzet geven tot een constructief debat - niet alleen tussen beleggers en hedgefondsmanagers, maar binnen de financiële wereld als geheel.'

Veranderingen in structuren, vergoedingen en liquiditeitsvoorwaarden

Veel beleggers zetten hedgefondsen onder druk om hun tarieven te verlagen en gunstiger liquiditeitsvoorwaarden te bedingen. Meer dan de helft zegt dat ze nu sterker staan in onderhandelingen, en ruim 40% zegt dat ze hun hedgefondsmanagers zover hebben gekregen om hun beheertarieven en prestatievergoedingen te verlagen. Een op de drie institutionele beleggers zegt nu meer liquiditeit nodig te hebben dan vóór die beslissende maand september in 2008, en drie op de tien stellen dat de maximale vastleggingstermijn (lock-up) en de maximale 'gate' (maximumbedrag dat op enig moment aan het fonds onttrokken mag worden) die ze bereid zijn te aanvaarden geringer is dan wat ze vóór de crisis zouden hebben geaccepteerd.

Van het grote aandeel beleggers dat te lijden heeft gehad van de liquiditeitsbeperkingen zegt iets minder dan de helft (48%) dat de kans kleiner is dat ze zullen beleggen in een hedgefonds dat strategieën heeft ingezet om aflossingen te beperken. Daar staat tegenover dat maar liefst 75% van de hedgefondsmanagers ervan overtuigd is dat de kans kleiner is dat beleggers zullen beleggen bij beheerders die een beperking op aflossingen hebben ingesteld.

De internationale hedgefondssector heeft bovendien te maken gekregen met dramatische structurele veranderingen door het inspelen op de wensen van de beleggers. Bijna 45% van de hedgefondsen hebben wijzigingen aangebracht in hun tarieven, liquiditeit of structuur in een poging om nieuwe beleggers te vinden. Het aantal hedgefondsen dat wijzigingen heeft aangebracht was in de VS en Europa - met respectievelijk 51% en 43% - groter dan in Azië (24%). Om beleggers aan te trekken hebben veel hedgefondsen hun liquiditeitsvoorwaarden aangepast - 36% staat liquiditeit vaker toe en 27% heeft de minimumvastleggingstermijn (lock-up) verlaagd. Bovendien heeft bijna een op de drie fondsen zijn beheertarieven verlaagd, maar een kleiner percentage (16%) stelt dat ze hun prestatievergoeding hebben verlaagd.

Beloningsstructuren en transparantie

Bijna tweederde van de beleggers zegt bij het selecteren van een hedgefonds belang te hechten aan de beloningsystematiek dat hedgefondsen hanteren voor het belonen van werknemers. Er blijkt echter een opvallende kloof te bestaan tussen het beeld dat beheerders en beleggers hebben in de mate waarin bestaande beloningsstructuren zijn afgestemd op de risico's en prestaties van het hedgefonds en haar beleggers. Bijna 95% van de hedge-fondsmanagers denkt dat hun beloningsmodel een adequate afstemming garandeert van risicobereidheid en prestaties van individuele beheerders op de belangen van de beleggers in hun fondsen. Maar daar is slechts de helft van de beleggers het mee eens en meer dan 20% zegt dat de prestatievergoedingen helemaal niet goed zijn afgestemd.

Trends in de toekomst

Remco Bleijs, Ernst & Young's Hedge Funds leader in Nederland: 'Zowel beleggers als beheerders denken dat er ingrijpende maatregelen zullen komen vanuit wet- en regelgeving, maar in beide groepen denkt de meerderheid dat dit de sector niet ten goede zal komen. Bijna de helft van de hedgefondsen denkt dat nieuwe wet- en regelgeving die voortvloeit uit een bredere financiële hervorming op de langere termijn niet goed zal zijn voor beleggers, terwijl slechts 16% denkt dat dit de sector wel ten goede zal komen. De beleggers zijn het hiermee eens. Minder dan de helft van hen zegt te verwachten baat te zullen hebben bij de ophanden zijnde golf aan wet- en regelgeving, terwijl ruim 20% van de beleggers denkt dat regulering geen goede uitwerking zal hebben.'





http://www.ey.nl