FMO ondersteunt reeds 6 van de 14 winnaars G-20 SME Finance Challenge

11/11/2010 10:14

FMO

Den Haag, 11 november 2010

De G-20 huldigt vandaag de 14 winnaars van de G-20 SME Finance Challenge, een competitie gericht op het midden- en kleinbedrijf (Small and Medium Sized Enterprises, of SMEs) in ontwikkelingslanden. Tijdens de G-20 Summit die vandaag en morgen plaatsvindt in Seoul, wordt een prijs uitgereikt aan de beste en meest innovatieve modellen ter wereld voor het katalyseren van financiering voor SMEs. Een jury van acht prominente deskundigen selecteerde 14 winnaars uit 344 inzendingen. Bijna de helft van deze winnaars heeft reeds ondersteuning ontvangen van de ondernemende ontwikkelingsbank FMO, in samenwerking met het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Deze ondersteuning betreft vooral subsidies voor technische assistentie en in beperkte mate financiering.

De 6 winnende ondernemingen waarbij FMO betrokken is, zijn: Vineet Rai - Aavishkaar India Micro Venture Capital Fund, Thierry Sanders - BiD Network Foundation, Harold Rosen - Grassroot Business Fund (GBF), Sylvia Wisniwski - European Fund for Southeast Europe S.A, Rob Grimberg - Capital Tool Company en Brian Cox - MFX Solutions. FMO verstrekte in totaal bijna EUR 3,5 miljoen aan technische assistentie ten behoeve van 10 projecten van deze toonaangevende instellingen vanuit het Capacity Development Programma. Dit is een programma dat FMO uitvoert namens het Ministerie van Buitenlandse Zaken, Directoraat-Generaal Internationale Samenwerking. De Canadese overheid heeft reeds toegezegd om USD 20 miljoen beschikbaar te stellen om de winnaars te helpen met het uitbreiden van de door hen ingediende projecten.

Nanno Kleiterp, directievoorzitter van FMO, verklaarde: "De verkiezing van deze ondernemingen als beste en meest innovatieve oplossingen voor het bieden van toegang tot financiële diensten voor het MKB is een opsteker voor FMO als uitvoerder van het Capacity Development Programma namens de Nederlandse overheid. De betrokkenheid van FMO bij bijna de helft van de 14 winnaars uit 344 ingediende voorstellen, bewijst dat we al lange tijd op de juiste weg zijn met het programma. Het is vaak net dit financiële duwtje in de rug dat ondernemingen nodig hebben om initiatieven van de grond te krijgen die anders niet rendabel zouden zijn en die wel een enorme meerwaarde kunnen bieden aan het MKB wereldwijd. FMO ziet in de dagelijkse praktijk dat het MKB in ontwikkelingslanden van onschatbare waarde is voor de economische groei van landen, voor het creëren van werkgelegenheid en voor de politieke stabiliteit. We zijn daarom trots op dit resultaat."

"Het Ministerie van Buitenlandse Zaken feliciteert de zes winnende ondernemingen en FMO met dit fraaie succes. Het feit dat Nederland via FMO bij 6 van de 14 winnaars betrokken is, en in het Medical Credit Fund uit Amsterdam ook nog een zevende winnaar kent, toont aan dat Nederland voorop loopt bij het vinden van innovatieve oplossingen voor de financiering van het midden- en kleinbedrijf in ontwikkelingslanden. Ontwikkeling van de private sector is cruciaal voor economische groei en armoedebestrijding, en een goed werkende financiële sector voor het MKB is daarbij onontbeerlijk", aldus Christiaan Rebergen, Ambassadeur Millenniumdoelen en Publiek-Private Partnerschappen.





http://www.fmo.nl