FNV

P e r s b e r i c h t

FNV peilt mening werkend Nederland over bedrijfsarts

De FNV stelt werknemers vanaf vandaag in staat hun mening te geven over de bedrijfsarts. Dat kan door de enquête in te vullen op www.fnv.nl of op de sites van een van de FNV-bonden. Ook wil de vakcentrale graag weten wat werknemers denken van de zogeheten preventiemedewerker in hun bedrijf.

De FNV krijgt regelmatig vragen over het optreden van de bedrijfsarts. Werknemers ervaren nogal eens dat alles wat de bedrijfsarts doet, gericht is op het zo snel mogelijk teruggaan naar de werkplek, terwijl die werkplek zelf niet wordt bekeken. De ziekmakende factoren op het werk worden niet altijd voldoende onderzocht. Steeds vaker komt het optreden van de bedrijfsarts in het nieuws, waarbij het veelal om zijn onafhankelijkheid gaat.

Naast de bedrijfsarts dient er in het bedrijf zelf een preventiemedewerker te zijn, die actief is op het gebied van arbeidsomstandigheden. De FNV vermoedt dat de preventiemedewerker bij de meeste werknemers niet of nauwelijks bekend is. Het is meestal een werknemer die is aangewezen door OR en directie. Hij moet allerlei maatregelen aandragen die voorkomen dat werknemers ziek worden. De taak kan toebedeeld zijn aan de personeelschef, een OR-lid of een arbo-coördinator. In kleine bedrijven mag ook de directeur deze taak uitvoeren. Ieder bedrijf is wettelijk verplicht zo'n preventiemedewerker aan te wijzen.

De FNV maakt de resultaten van de enquête begin december bekend. Nederlands grootste vakcentrale gebruikt de gegevens onder meer in de Sociaal Economische Raad, het voornaamste adviesorgaan van de regering. Momenteel is er een discussie in de SER over de positie van de bedrijfsarts.