Gemeente Kaag en Braassem

Korte impressie van de raad van 8 november 2010 raadzaal

De gemeenteraad kwam op 8 november bijeen en heeft gesproken over de programmabegroting 2011.

De gemeenteraad heeft besloten de programmabegroting 2011 vast te stellen.

De raad stelt de begroting voor het jaar 2011 vast. De beleidsmatige doelen en de daarvoor benodigde financiële middelen komen hierdoor vast te staan. Zo zijn er doelen vastgesteld over het voeren van een kerntakendiscussie en het opstellen van een maatschappelijke structuurvisie. Maar ook zijn er onder meer doelen te vinden over het optimaliseren van de klantgerichte dienstverlening, het verder uitwerken van een visie op duurzame glastuinbouw, het opstellen van een jeugdnota en een nota Lokaal Gezondheidsbeleid, en het maken van een keuze over de wijze van afvalinzameling.

De raad heeft drie amendementen (wijzigingen) op de begroting ingediend. Het amendement van het CDA over het terugdraaien van de voorgestelde methode van afschrijven van investeringen kon niet rekenen op een meerderheid en werd verworpen. Het eerste amendement van de PvdA om in de begroting geld te reserveren voor kunstgrasvelden in Woubrugge werd aangenomen. Het besluit over het realiseren van een kunstgrasveld wordt later genomen na de kerntakendiscussie en de maatschappelijke structuurvisie. Het tweede amendement van de PvdA kon rekenen op unanieme steun van de raad. Het amendement stelde voor het geld voor de verhoging van de Meerbrug uit de begroting te halen aangezien dit niet meer gaat gebeuren.

Naast drie amendementen zijn er ook vijf moties (verzoeken aan het college of raad) ingediend. Samen voor Kaag en Braassem bracht vier moties in. De eerste motie verzocht het college om de beschrijvingen van de doelen en activiteiten van de programmabegroting concreter te maken. Dit verzoek verwierp de raad bij meerderheid. De tweede en derde motie over het behandelen van regio-onderwerpen en kostenbesparing op personeel trok de fractie in. De vierde motie betrof het verzoek aan het college om te bekijken of de gemeente kan aansluiten bij bijvoorbeeld servicepunt 71 om kostenbesparing te realiseren. Alleen Samen van Kaag en Braassem was voor, de overige fracties stemden tegen. De motie werd niet aangenomen. De vijfde en laatste motie werd ingediend door de PvdA die de raad verzocht om de minder bedeelden te ontzien in de kerntakendiscussie zodat zij er niet op achteruit gaan. De motie is niet aangenomen. De fracties zijn van mening dat dit sowieso het geval zal zijn. De motie voegt daar niets aan toe.

Na de stemming over de amendementen die de begroting op twee onderdelen heeft gewijzigd en de stemming over de moties waarvan geen enkele is aangenomen, is gestemd over de begroting. De begroting is bij meerderheid aangenomen. Het CDA stemde tegen de begroting omdat zij op dit moment tegen de wijziging van de methode van afschrijving is.

Zonder bespreking zijn ook vastgesteld het voorbereidingsbesluit en coördinatiebesluit Dorpshart Leimuiden en de opheffing en liquidatie van het Rijnstreekberaad.

Wilt u de vergadering nog eens naluisteren. Het audioverslag kunt u vinden op http://kaagenbraassem.notubiz.nl/.