Provincie Flevoland
Gedeputeerde Andries Greiner opent Week van de Techniek

Publicatiedatum: 11 november 2010

Gedeputeerde Andries Greiner gaf maandag 8 november samen met de dijkgraaf van Waterschap Zuyderzeeland, Henk Tiesinga, het startsein voor de Week van de Techniek. De Week van de Techniek wordt dit jaar voor de vijfde keer georganiseerd in Flevoland en staat dit jaar in het teken van: `De wereld van het water'. Reden genoeg voor gedeputeerde Marc Witteman, die het thema Water in portefeuille heeft, om ook een kijkje te nemen.

Flevoland kampt met een tekort aan goed opgeleid technisch personeel. Andries Greiner vertelde de leerlingen dat de Techniek een zeer interessante branche is met uitstekende toekomstperspectieven. Er zijn volop interessante opleidingen in te volgen en banen in te krijgen. Water is een thema dat in de toekomst wereldwijd steeds belangrijker wordt. De wereld van het water kent vele beroepen waarvoor een technische opleiding is vereist of waar natuurkunde/wiskunde het zogenaamde N-profiel noodzakelijk is.

Werken met water

De leerlingen kunnen tijdens de Week van de Techniek aan den lijve ondervinden hoe het is om met water te werken. De `mad scientist' deed allerlei proefjes voor en bezorgde Henk Tiesinga een douche met koudijs. Er wordt veel in Flevoland gedaan om de techniek onder de aandacht van jongeren te brengen. Deze inspanningen lijken hun vruchten af te werpen. In het MBO is het aantal jongeren dat een technische opleiding volgt gestegen sinds 2006 van 25% naar 28%. In HAVO en VWO is een toename van leerlingen met een N-profiel te zien van 37,4% in 2006 naar 43,9% in 2009, zo laat Wilbert Roeleveld, directeur van het Technocentrum Flevoland weten.