Gemeente Hoorn

Hoornse raad stelt begroting 2011 en ombuigingsvoorstellen vast

Na twee uitvoerige vergaderingen stelde de een meerderheid van de Hoornse gemeenteraad op dinsdag 9 november 2010 de Programmabegroting 2011 en de Ombuigingsvoorstellen 2012 2015 vast. Hiermee besloot de raad definitief welke plannen in 2011 worden uitgevoerd en wat dat gaat kosten. Ook besloot de raad hoe het college om moet gaan met de taakstelling om 18 miljoen euro om te buigen. Het voorstel van het college over de ombuigingen krijgt binnen de begroting 2011 een hoge prioriteit. Andere prioriteiten van het college zijn sociale veiligheid, onderhoud van de stad, de toegangsweg en tunnel naar de binnenstad en de restauratie van het Oostereiland. De gemeente Hoorn wil 18 miljoen euro ombuigen. Alle fracties, met uitzondering van de fractie van de SP stemden voor de programmabegroting 2011. De fracties van de PvdA, GroenLinks en Hoorns Belang legde een stemverklaring af. Het voorstel Ombuigingen 2012 2015 behaalde ook een meerderheid met steun van coalitiepartijen VVD, VOCHoorn, Fractie Tonnaer, CDA en D66. De oppositiepartijen PvdA, GroenLinks, SP, Hoornse Senioren Partij en Hoorns Belang stemden tegen de ombuigingsvoorstellen.

Amendementen en moties In totaal dienden de raadsfracties twaalf moties en vijf amendementen in. Hiervan werden twee moties ingetrokken. De gemeenteraad nam uiteindelijk 8 moties aan. Onderstaande moties zijn door de gemeenteraad aangenomen.

Motie Het Zevenhuis Jos Kamminga van GroenLinks diende een motie in waarin zij het college verzoeken om expliciet te bevestigen dat het bedrijventerrein het Zevenhuis volgens de principes van maximale duurzaamheid zal worden ingericht. Ook verzoekt GroenLinks het college om dit te bereiken door een actieve lobby bij, en samenwerking met, de toekomstige gebruikers van het bedrijventerrein. De motie werd aangenomen met steun van PvdA, Fractie Tonnaer, SP, HSP, Hoorns Belang, mevrouw Van der Meij (VOCHoorn) en mevrouw Bakker (D66). Tegen de motie stemden de fracties van de VVD, VOCHoorn (-mevrouw Van der Meij), CDA, D66 (-mevrouw Bakker).

Motie Water Patricia Kusters van GroenLinks diende een motie in waarin zij het college verzoeken om een integrale discussie voor te bereiden over het thema water en deze discussie in het eerste kwartaal van 2011 in te brengen bij de raad. Water is een belangrijke kernkwaliteit voor Hoorn en verdient volgens GroenLinks daarom de aandacht. Deze motie werd aangenomen met steun van VVD, VOCHoorn, Fractie Tonnaer, D66, PvdA, SP, HSP, Hoorns Belang. Het CDA stemde tegen.

Motie Digitalisering Samir Bashara van GroenLinks diende een motie in waarin zij de raad voorstellen om de werkgroep nieuwe media van de raad de opdracht geven om halverwege 2011 een experiment te starten met digitale informatieverstrekking binnen de raad. Hierdoor is een grote besparing op de print en de bezorgkosten mogelijk. De overige fracties waren mede-indieners en dus werd de motie unaniem aangenomen.

Motie Pisa WMO Arthur Helling van D66 diende een motie in waarin zij het college verzoeken om de raad een voorstel voor te leggen om inloophuis Pisa te ondersteunen en daarbij ook andere West-Friese gemeenten te betrekken, wiens inwoners ook gebruik maken van Pisa. Deze moties werd mede ingediend door de Fractie Tonnaer, CDA en HSP. De motie werd aangenomen met steun van GroenLinks, SP, VOCHoorn, mevrouw Van der Ven, de heer De Meij en de heer Van Dijkhuizen (VVD) en de heer Van der Veer van de PvdA. Tegen de motie stemde de heer Scholtes, de heer Van Hilten en de heer Medik (VVD), PvdA (-de heer Van der Veer) en Hoorns Belang.

Motie Trouwlocaties Joke van der Meij van VOCHoorn diende een motie in waarin zij het college verzoeken om met een voorstel te komen tot het verruimen van het aantal trouwlocaties en de critera te actualiseren. De motie werd ook ingediend door de VVD, Hoorns Belang, HSP, D66 en GroenLinks. De SP steunde de motie, waardoor de motie werd aangenomen. Het CDA, Fractie Tonnaer en PvdA stemden tegen.

Motie Verkeersdruk dorpslinten Johan van der Tuin van het CDA diende een motie in waarin zij het college verzoeken om te bekijken welke verkeersmaatregelen er genomen kunnen worden om het sluipverkeer op de dorpslinten (Blokker en Zwaag) tegen te gaan. Daarnaast vragen de fracties het college om te bekijken of er maatregelen te nemen zijn voor het weren van vrachtwagens (anders dan bestemmingsverkeer) met een laadvermogen van meer dan 3500 kg. De mede-indieners van deze motie waren de VVD, VOCHoorn, PvdA, D66, GroenLinks, SP, HSP en Hoorns Belang. De motie werd ook gesteund door de Fractie Tonnaer. Hiermee werd de motie aangenomen.

Motie Risicoparagraaf Atrhur Helling van D66 diende een motie in waarin zij het college verzoeken om voor de behandeling van de Voorjaarsnota in 2011, net zoals bij de grondexploitaties, de raad inzicht en analyses te geven over de risicos, om zo verantwoordelijke beslissingen te kunnen nemen over het gebruiken van de gemeentelijke reserves. De mede-indieners van de motie waren het CDA, VOCHoorn en Hoornsbelang. Door steun van de overige fracties werd de motie unaniem aangenomen.

Motie Donorregistratie Judith de Jong van de PvdA diende een motie in waarin zij het college oproepen om actief donorregistratieformulieren uit te delen bij het ophalen van paspoorten. Zo mogelijk vragen de partijen dit ook te doen bij andere handelingen van de afdeling Publiekszaken en ook bij andere gemeentelijke loketten. De motie werd mede ingediend door de SP, GroenLinks en Hoorns Belang. Door steun van de overige fracties werd de motie unaniem aangenomen.

Klik hier voor alle aangenomen en verworpen amendementen en moties.