ChristenUnie



Foutenmarge begroting EU onacceptabel

11 november 2010 09:44 Bij de presentatie van het jaarverslag 2009 van de Rekenkamer betoogde Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) dat de huidige foutenmarge in de begroting niet acceptabel is. Hieronder vindt u zijn bijdrage aan het debat:

,,Hoewel de Rekenkamer stelt dat de verantwoording van de Europese uitgaven is verbeterd, geeft de Kamer geen volledige goedkeuring aan de uitgaven. Dit onder andere omdat de op één na grootste post, Cohesie, weliswaar een verbetering liet zien, maar toch waren er fouten bij circa 40% van de projecten. Op een totale begroting van 35 miljard Euro kan dus bijna 2 miljard Euro niet worden verantwoord.

Ik vind dat onacceptabel. De Europese Commissie moet daarom grondig uitzoeken hoe die fouten zijn ontstaan, en hoe ze teruggedrongen kunnen worden. Dit onderzoek is nodig met het oog op de kwijting over 2009.

Gisteren verklaarde Rekenkamerlid Engwirda dat de fouten vooral worden veroorzaakt door de complexiteit van de procedures. Daarmee wordt dus opnieuw aangetoond dat Europa eenvoudiger en transparanter moet worden. Gebeurt dat niet dan blijft Europa voor onze burgers een ingewikkelde 'ver-van-m´n-bed show'!"

Eurofractie