ChristenUnie



Antwoord Commissie op vragen over onderhandelingen vrijhandelsverdrag India stelt teleur

India-reis deel 1 009 zaterdag 06 november 2010 09:55 Europarlementarier Peter Van Dalen is niet gelukkig met het vandaag verkregen antwoord van de Commissie op vragen over duurzame ontwikkeling in de handelsverdragen met India. Van Dalen: ,,De onderhandeling blijken nog niet ver gevorderd op gebied van duurzame ontwikkelingen. Ook wordt een apart monitoringsmechanisme gebruikt. Twee zaken waar ik niet blij mee ben."

Vraag met verzoek om schriftelijk antwoord aan de Commissie

Betreft: Onderhandelingen vrijhandelsovereenkomst EU-India

De onderhandelingen tussen de EU en India over een vrijhandelsovereenkomst zijn in volle gang. Het Europees Parlement heeft op 26 maart 2009 een resolutie aangenomen waarin het aangeeft wat haar eisen zijn voor de te sluiten handelsovereenkomst. Hierin wordt nadrukkelijk de eis neergelegd om een "uitvoerig ontwikkelingshoofdstuk" in de overeenkomst op te nemen, dat tevens "aan het standaardmechanisme voor geschillenbeslechting onderworpen moet zijn".

Vorig jaar liet de Commissie weten (in een antwoord op vragen van Caroline Lucas, EP-lid voor de Groenen, 13.11.2009) dat een ambitieus hoofdstuk over duurzame ontwikkeling een belangrijk doel van de EU in bilaterale handelsovereenkomsten is; en bevordering van de vier fundamentele arbeidsrechten een "key objective". De EU heeft onlangs een vrijhandelsovereenkomst met Zuid-Korea afgesloten met een dergelijk hoofdstuk.

Tijdens het bezoek aan India van de Indiadelegatie van het Parlement in april 2010 en via verschillende contacten is het duidelijk geworden dat India niet geïnteresseerd is in een ontwikkelingshoofdstuk. De Indiërs zeggen vrijwel unaniem onder geen beding "niet-handelsonderwerpen" in de vrijhandelsovereenkomst te willen opnemen.

Met het oog op deze tegenstelling de volgende vragen:
1. Houdt de Commissie in de onderhandelingen nog altijd vast aan de eis een "uitvoerig ontwikkelingshoofdstuk", met o.a. vermelding van de vier fundamentele arbeidsrechten, dat tevens "aan het standaardmechanisme voor geschillenbeslechting onderworpen moet zijn", in de vrijhandelsovereenkomst op te nemen?
2. Zal de Commissie de onderhandelingen afbreken indien van Indiase zijde niet aan deze eis wordt tegemoetgekomen?
3. Wat kan de Commissie melden met betrekking tot de voortgang van de onderhandelingen; in welke fase zijn de onderhandelaars aangekomen?

Antwoord van de heer De Gucht namens de Commissie

De Commissie blijft zich volledig inzetten om een uitvoerig hoofdstuk over duurzame ontwikkeling af te sluiten dat betrekking heeft op de economische, sociale en milieuaspecten van de liberalisering van de handel tussen de EU en India. De aanpak van de Commissie is niet op sancties, maar op dialoog en samenwerking gebaseerd. De Commissie overweegt derhalve een monitoringmechanisme dat verschilt van het standaardmechanisme voor geschillenbeslechting.

De Commissie is zich bewust van het Indiase standpunt in deze en daardoor zijn de onderhandelingen over duurzame ontwikkeling nog niet erg ver gevorderd. Er moet dus nog hard aan worden gewerkt, maar de Commissie heeft er vertrouwen in dat ook op dit gebied voortgang mogelijk is, zodat de definitieve overeenkomst een hoofdstuk over duurzame ontwikkeling zal bevatten dat aan de belangen en doelstellingen van alle betrokken partijen tegemoet komt.

De onderhandelingen voor een bilaterale vrijhandelsovereenkomst tussen de EU en India zijn in juni 2007 gestart en er hebben sindsdien tien onderhandelingsronden plaatsgevonden. De tiende ronde vond van 6-8 oktober 2010 in Delhi plaats.

Deze vrijhandelsovereenkomst maakt deel uit van de EU-strategie Europa als wereldspeler en moet daarom ook uitvoerig en ambitieus zijn; de overeenkomst strekt zich niet alleen tot goederen en diensten, maar ook tot op regels gebaseerde kwesties zoals technische handelsbelemmeringen, sanitaire en fytosanitaire maatregelen, intellectuele-eigendomsrechten, mededinging, overheidsopdrachten en duurzame ontwikkeling.

Er zijn tot nu toe goede vorderingen gemaakt en er zal naar verwachting tussen nu en de top EU-India op 10 december 2010 nog intensief worden gewerkt. Hopelijk is de top een stuwende kracht om de onderhandelingen tot een goed einde te brengen. Als beide partijen zich voldoende inzetten om de openstaande kwesties op te lossen, kunnen de onderhandelingen hopelijk na de top de slotfase ingaan.

Eurofractie