Gemeente Zijpe


Een andere identiteit voor Petten?


Nog niet, maar studenten van de Wageningen Universiteit hebben hun ideeën hierover uitgewerkt en op papier gezet. Op maandag 8 november 2010 hebben zij hun visies gepresenteerd. Veel inwoners en andere belangstellenden waren naar het Cultureel centrum in Petten gekomen om de resultaten te zien en in gesprek te gaan met de studenten.

Identiteit kustplaatsen
Samen met de Noord-Hollandse kustgemeenten werkt de provincie Noord-Holland aan het project âIdentiteit kustplaatsenâ. Het doel hiervan is om de identiteit en de ruimtelijke kwaliteit van de kustplaatsen te versterken. Petten en Zandvoort zijn door de provincie uitgekozen om als voorbeeld te dienen. De gemeente Zijpe is van mening dat er het nodig moet gebeuren in het centrum van Petten en het gebied van het Korfwater. Daarbij is het doel om het dorp leefbaar te houden. In dit verband zijn studenten aan het werk gegaan om onder de titel âPilot Pettenâ een toekomstverkenning uit te voeren.

Onderzoek
Van 31 mei t/m 10 juni 2010 verbleven 45 1e-jaarsstudenten âlandschapsarchitectuur en ruimtelijke planningâ van Wageningen Universiteit voor deze studieopdracht in Petten. Voor het gebied moet een visie worden ontwikkeld en met dit project hebben de studenten een eerste stap gezet. De studenten hebben gewerkt aan toekomstvisies voor de mogelijke ontwikkeling van Petten, hierbij gevoed door enthousiaste verhalen en meningen van veel inwoners en andere betrokkenen. Deze verhalen hebben de basis gelegd voor de ideeën van de studenten voor de ontwikkeling van Petten in de toekomst. De studenten hebben vooral gekeken naar kansen voor wonen, werken, recreatie en natuur.

Presentatie
Op 10 juni j.l. zijn de ruwe schetsen voor een viertal toekomstvisies gepresenteerd aan vertegenwoordigers van het college en de gemeenteraad, de dorpsraad, de ondernemersvereniging en de provincie. De aanwezigen waren blij verrast over de resultaten. De schetsen zijn vervolgens door de studenten verder uitgewerkt en op 8 november 2010 gepresenteerd.

Vervolg
Inmiddels is een tweede groep studenten, dit maal van de Hogeschool InHolland, aan de slag gegaan om de visies verder te verfijnen. Met deze resultaten gaan het gemeentebestuur en de Provincie begin volgend jaar om de tafel om te bekijken welke concrete stappen er genomen kunnen worden.