Gemeente Zutphen

begrotingstekort groter door lagere rijksbijdrage

Nu er aanvullende informatie is over de rijksbijdrage in de toekomst, is duidelijk dat de structurele tekorten op de gemeentelijke begroting nog groter zijn dan tot nu toe was gedacht. Was eerder de inschatting dat het om een bedrag tussen de 5 en 10 miljoen euro zou gaan, met de inzichten van nu blijkt het om een bedrag van zo'n 14 miljoen euro te gaan. Het gaat om een taakstelling die de gemeente in 5 jaar tijd, gerekend vanaf nu, moet realiseren. Daarvan is 2 miljoen meegenomen in 2011.
De totale begroting van de gemeente bedraagt ongeveer 130 miljoen euro. Daarvan is zo'n 50 miljoen euro budget dat we kunnen beïnvloeden. In die verhouding is 14 miljoen euro bezuiniging een enorm bedrag.

"Deze zware financiële taakstelling benadrukt nog eens dat we voor de toekomst structurele keuzes moeten maken. Keuzes voor de lange termijn moet je op een zorgvuldige manier maken. Daarbij moeten we zuinig zijn op Zutphen; zuinig op de waarden die onze gemeente kenmerken, op de mensen in onze gemeente en binnen onze organisatie èn zuinig op geld. De kerntakendiscussie is van cruciaal belang voor de toekomst van Zutphen. Samen met de raad voelen we ons dan ook zeer verantwoordelijk om die discussie op een goede manier te voeren, in samenspraak met onze inwoners en maatschappelijke organisaties. De gemeenteraad gaat op 2 en 16 december over de kerntaken praten en zal het college een richting meegeven. Begin volgend jaar worden de voorstellen in concept voorgelegd aan bewoners en organisaties," aldus het college.