Gemeente Rheden

Rheden wil restafval verminderen

Rheden wil het scheiden van afval verbeteren en daarmee de hoeveelheid restafval verminderen met 25 kilo in 2013. Het uitvoerings¬programma Huishoudelijk Afval 2010-2013 beschrijft een aantal maatregelen die eind 2011 ingevoerd gaan worden: kleinere grijze afvalcontainers, het invoeren van brengpunten voor plastic afval en de introductie van een papiercontainer.
Het totale systeem van afvalscheiding is gebaseerd op het principe `de vervuiler betaalt'.

Grijze en groene containers

De grijze en groene containers worden allebei vervangen. De nieuwe grijze containers voor restafval worden standaard kleiner dan de huidige. Inwoners kunnen wel kiezen uit een aantal formaten.

Inzameling plastic

Omdat de nieuwe grijze containers voor restafval kleiner zijn, is het voor inwoners belangrijk het plastic zoveel mogelijk apart te houden. De gemeente handhaaft de tweewekelijkse inzameling. Daarnaast komen er brengpunten voor plastic: twee in Velp, één in Rheden en twee in Dieren.

Inzameling papier

De gemeente Rheden gaat ook een papiercontainer invoeren. Een proef heeft duidelijk gemaakt dat er veel winst te behalen is met het invoeren van een papiercontainer. De hoeveelheid ingezameld papier neemt hierdoor met 10-40% toe. Inwoners kunnen kiezen uit twee volumes: 140 liter en 180 liter. De papiercontainer wordt niet verplicht.

Afvalstoffenheffing

De manier waarop de afvalstoffenheffing wordt berekend, verandert per 1 januari 2012. Basis voor de berekening is op dit moment het aantal personen per huishouden. In het nieuwe systeem vormt het formaat van de restafvalcontainer de basis voor de berekening.

Alle containers krijgen een ingebouwde chip voor een goed containerbeheer.

De gemeenteraad neemt in februari 2011 een besluit over alle maatregelen. Daarna volgt een Europese aanbesteding. De invoering van de containers is gepland voor eind 2011.