Provincie Limburg

Nieuws en persberichten

Miljoen voor onderhoud klein religieus erfgoed
Met behulp van Europese subsidie is het bedrag van 500.000,00 dat de Provincie Limburg voor het herstel van kruisen en kapellen beschikbaar heeft gesteld, verdubbeld tot 1 miljoen. In dit project zullen vooral leerlingen van vakopleidingen en werknemers van sociale werkvoorzieningschappen worden ingezet. De coördinatie is in handen van de Stichting Monumentenwacht Limburg.

De waardering voor klein religieus erfgoed neemt de laatste jaren sterk toe. Tegelijk wordt het steeds moeilijker om de talloze uitingen van volksdevotie in stad en land op een goede manier te onderhouden. De voornaamste oorzaak is dat hiervoor steeds minder vrijwilligers beschikbaar zijn.

Europa biedt nu de helpende hand. In het interregionale project, waaraan 25 partners uit twee Nederlandse en drie Vlaamse provincies meedoen, wordt een nieuwe structuur ontwikkeld om het behoud van het klein religieus erfgoed veilig te stellen. Leerlingen van vakopleidingen en medewerkers uit de sociale werkvoorzieningschappen gaan onder deskundige leiding belangrijke onderhoudsproblemen aanpakken. Beheerders van klein religieus erfgoed - stichtingen, (buurt)verenigingen, gemeenten en particulieren - kunnen zich voor deze ondersteuning aanmelden. Bij toewijzing wordt een belangrijk deel van de onderhouds- en/of herstelkosten vergoed. Niet in geld, maar door de inzet van personeel en materialen.

Met het Europese project worden diverse doelen nagestreefd. Het belangrijkste is om, door samenwerking tussen verschillende sociale doelgroepen (vrijwilligers, leerlingen en mensen uit de sociale werkvoorzieningschappen), een nieuwe beheerstructuur te ontwikkelen die leidt tot een duurzame instandhouding van klein religieus erfgoed. Hierbij snijdt het mes aan twee kanten: door de veelzijdigheid van de objecten doen de betrokkenen veel kennis op van historische materialen en ambachtelijke technieken en het erfgoed krijgt de noodzakelijke opknapbeurt.

Een ander belangrijk doel is een verdere ontsluiting van het klein religieus erfgoed voor het grote publiek. Heel concreet door opname van opgeknapte objecten in (interactieve) wandel- en fietsroutes, maar ook door publicaties en een website. Een van de gedachten hierbij is dat een bredere maatschappelijke waardering voor kruisen en kapellen nieuwe vrijwilligers voor het onderhoud kan opleveren. Verder dient het project om de kennis over het klein religieus erfgoed vast te leggen, uit te wisselen en verder te ontwikkelen. Denk hierbij niet alleen aan geografische, historische en (onderhouds)technische informatie, maar ook aan belevingsaspecten.

Monumentenwacht Limburg is verantwoordelijk voor de coördinatie van het Europese project. Hiervoor is in totaal ruim 2,5 miljoen beschikbaar. Daarvan neemt Europa de helft voor haar rekening. De andere helft wordt bekostigd door de Nederlandse provincies Noord-Brabant en Limburg, de Vlaamse provincies Antwerpen, Vlaams-Brabant en West-Vlaanderen, en een reeks gemeenten en (erfgoed)organisaties.

Voor de activiteiten in Limburg is circa 1 miljoen beschikbaar (50% van Europa, 50% van de Provincie Limburg). Een groot deel van dit geld ( 450.000,00) is bestemd voor opknapwerk. De uitgaven hieraan worden gespreid over drie jaar en drie regios. Andere bestemmingen zijn de oprichting van een restauratieatelier voor corpussen, beelden en dergelijke (naar het model van het bestaande atelier in Venray), snoeiwerk aan bomen en hagen, de vervaardiging van toeristische producten en de ontwikkeling van educatieve initiatieven, zoals cursussen, lesbrieven, tentoonstellingen en een databank. Bij diverse activiteiten in Limburg wordt nauw samengewerkt met de Stichting Kruisen en Kapellen in Limburg en de Stichting Instandhouding Kleine Landschapselementen.

Beheerders van klein religieus erfgoed - stichtingen, (buurt)verenigingen, gemeenten en particulieren - kunnen aanvraagformulieren downloaden vanaf de website van Monumentenwacht Limburg of telefonisch bij deze organisatie bestellen. Of het beschikbare subsidiebedrag voldoende zal zijn om alle aanvragen te honoreren, valt op voorhand niet te zeggen. Maar, zo roepen Monumentenwacht en de Provincie op, laat dit geen belemmering zijn om een aanvraag in te dienen.

Ter info:
Monumentenwacht Limburg
telefoon: 0475 - 56 39 99 (van 9.00 tot 12.30 uur) e-mail: info@monumentenwachtlimburg.nl
website: www.monumentenwachtlimburg.nl

11-11-2010 11:22