Ministerie van Buitenlandse Zaken

beantwoording vragen van het lid Voordewind over het terugsturen van Birmese vluchtelingen door Thailand

Kamerbrief inzake beantwoording vragen van het lid Voordewind over het terugsturen van Birmese vluchtelingen door Thailand

Kamerbrief | 10 november 2010

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Voordewind over het terugsturen van Birmese vluchtelingen door Thailand. Deze vragen werden ingezonden op 9 november 2010 zonder kenmerk.

De Minister van Buitenlandse Zaken,

Dr. U. Rosenthal

Antwoorden van de heer Rosenthal, Minister van Buitenlandse Zaken op vragen van het lid Voordewind (Christen Unie) over het terugsturen van Birmese vluchtelingen door Thailand.

Vraag 1

Heeft u kennis genomen van het artikel `Thailand stuurt vluchtelingen Myanmar terug'?

Antwoord

Ja.

Vraag 2
Heeft u kennis genomen van het feit dat er na de uitslag van de verkiezingen, die volkomen vervalst blijken te zijn, gewapende conflicten zijn uitgebroken in het Thais-Birmese grensgebied?

Antwoord

Ik ben op de hoogte van het feit dat op twee plaatsen langs de Birmees-Thaise grens recent gevechten zijn uitgebroken tussen gewapende groepen van de Karen etnische minderheid en het Birmese leger. Dat dit een vluchtelingenstroom op gang heeft gebracht vind ik zorgelijk.

Vraag 3
Bent u van mening dat Thailand zijn verplichtingen aangaande het Verdrag van Genève verzaakt, door Birmese vluchtelingen terug te sturen?

Antwoord

Thailand is geen partij bij het Verdrag van Genève.

Vraag 4

Bent u bereid er bij de Thaise autoriteiten op aan te dringen om onmiddellijk te stoppen met het uitzetten van vluchtelingen en ervoor zorg te dragen dat vluchtelingen humaan worden behandeld?

Antwoord

Van vluchtelingenorganisatie UNHCR, maar ook van IOM, ECHO en NGO's ter plekke is vernomen dat geen sprake is van gedwongen uitzetting. De vluchtelingen keren op vrijwillige basis terug. Thailand verleent volgens genoemde informatiebronnen adequate humanitaire hulp aan de vluchtelingen die in Thailand blijven. UNHCR coördineert op verzoek van de Thaise autoriteiten de humanitaire hulpverlening. Ik zal humanitaire hulpverlening door Thailand aan de Birmese vluchtelingen nauwlettend blijven volgen.

Vraag 5

Kunt u deze vragen vandaag nog beantwoorden?

Antwoord

Gezien de noodzaak informatie in te winnen bij de Nederlandse ambassade in Bangkok en het tijdsverschil met Thailand, was het niet mogelijk de vragen per ommegaande te beantwoorden.