Gemeente Eindhoven

Eindhovense pilot voor transparante en kleinschalige coffeeshops

Het college van burgemeester en wethouders wil in Eindhoven een pilot coffeeshopbeleid starten. Het college wil bekijken of een reeks verschillende maatregelen de problemen die het huidige drugsbeleid veroorzaakt in Eindhoven kan verminderen of oplossen. Hiervoor heeft het ministerie van BZK een subsidie van 645.00 euro beschikbaar gesteld.

Het huidige coffeeshopbeleid dateert uit 1992. Er is sinds die tijd veel veranderd rond de teelt, handel en het gebruik van softdrugs. De problemen zijn ook groter geworden. De regio kent 35.000 gebruikers, waarvan er 15.000 uit Eindhoven komen. 30% van de totale gebruikers koopt via het illegale circuit. De vijftien coffeeshops in Eindhoven hebben elk een maximaal toegestane handelsvoorraad van 500 gram. Dit is bij lange na niet genoeg om al hun klanten te kunnen voorzien. Daarom wenden zij zich tot criminele leveranciers met als gevolg kwalitatief slechte hennep die schadelijke is voor de gezondheid van de (jonge) gebruikers.

Maatregelen

De pilot bestaat uit het invoeren van 9 maatregelen die er op zijn gericht de vijftien coffeeshops in Eindhoven kleinschaliger en transparanter te maken. Zo komt er bijvoorbeeld een toegangspasjes-systeem, een verbod op contante betaling, moeten coffeeshops voorlichting geven over gebruik van softdrugs en mag er slechts een beperkte hoeveelheid van 3 gram worden verkocht aan 18-jarigen.

Het college verwacht dat de resultaten van de pilot aanleiding zijn voor het aanpassen van het coffeeshopbeleid van Eindhoven en/of Zuid-Oost Brabant.

Het college heeft meer wensen om de criminaliteit rondom coffeeshops te bestrijden. Om de coffeeshopondernemers te stimuleren de maatregelen uit de pilot ook daadwerkelijk na te leven en criminalisering tegen te gaan, is verhoging van de toegestane handelsvoorraad van 500 naar 1000 gram wenselijk. Dit valt echter, tot dusver buiten de pilot waar het ministerie van BZK nu toestemming voor heeft gegeven. Gemeente Eindhoven wil dit echter toch proberen te regelen, in samenwerking met justitie.

Daarnaast blijft burgemeester Rob van Gijzel een pleidooi houden voor gereguleerde hennepteelt. Want pas dan kan er sprake zijn van het op grote schaal terugdringen van de (gewilde en ongewilde) banden die coffeeshops hebben met de georganiseerde criminaliteit rondom de teelt van en de handel in soft drugs.