Melkveehouder zet in op gezondheid boven productie

11/11/2010 12:37

TrendPRess Online B.V.

Melkveehouder zet in op gezondheid boven productie

Koeien worden gezonder

Er breekt een nieuwe trend door in de melkveehouderij: meer maakt plaats voor beter en daarmee voor duurzaam. Topproductie per koe in de kortst denkbare tijd is niet langer het doel. De korte termijnfunctie wordt ingeruild. Anno 2011 gaat de Nederlandse melkveehouder eerst en vooral voor gezondheid van zijn vee.

Minder kunstgrepen en meer aandacht voor welzijn is de kern van het grote onderzoek dat begin november startte binnen de zuivelproducerende sector. De trend past bij het toekomstgerichte perspectief waarbij de hele agrosector zich langzamerhand aansluit. Welzijn van mens, dier en omgeving vormen de nieuwe doelen. Melkveehouders staan open voor nieuwe inzichten met duurzaamheid en werkplezier in het vizier.

Deze nieuwe tendens, voortkomend uit een brede maatschappelijke bewustwording, is goed nieuws voor de Nederlandse melkkoe. Haar nazaten worden in de toekomst gefokt met kenmerken van gezondheid, in plaats van louter melkproductie. Gezonde zuivel wordt, als het aan de sector ligt, in de toekomst uitsluitend geproduceerd door gezonde koeien. Een toekomst die overigens al is ingezet.

Onderzoek uniek

Het project Werkbaar Vee, initiatief van stichting Courage en Innovatie Netwerk, zoekt in samenwerking met een aantal agrarische organisaties naar de optimale wijze om de weerstand van koeien te vergroten. Daarbij wordt korte metten gemaakt met de reguliere methode waarbij dieren met technische oplossingen en kunstgrepen tot topproductie worden gestimuleerd.

Siem Jan Schenk, voorzitter LTO Melkveehouderij, noemt het grote onderzoek binnen de branche tamelijk uniek. "Voor het eerst wordt het hele systeem onder de loep genomen. Hierbij zijn de melkveehouders, de fokkers, maar ook diverse organisaties betrokken. We bekijken alles; het vee, de stallen, het systeem. Tevreden met alleen wat technische oplossingen zullen we niet zijn, dat is gewoon niet genoeg."

Positief noemt Schenk de open communicatie over elk probleem dat zich binnen de melkveehouderij voordoet. "Alles wordt in het onderzoek meegenomen, zowel de positieve als negatieve aspecten. De wil van melkveehouders om te komen tot betere bedrijfsvoering met gezonde koeien die tegen een stootje kunnen, is groot. Daarbij spelen economische motieven een rol, maar zeker ook maatschappelijke."

Symptoombestrijding voorbij

Binnen de reguliere, en eigenlijk nu al achterhaalde, werkwijze is te weinig oog voor de zelfredzaamheid van de koe, bewijst de praktijk. Melkvee produceert de laatste 30 jaar weliswaar meer, maar heeft ook veel vaker te maken ziekten. Het gros van de Nederlandse melkkoeien is allang niet meer zelfredzaam, melkveehouders moeten ziekten met medicatie onderdrukken.

Het is nu tijd om aan deze symptoombestrijding een einde te maken, redeneert de branche. Dirk Siert Schoonman, melkveehouder uit Brummen, is lid van de vakgroep LTO en voorzitter van de stuurgroep Weerbaar Vee. "We willen naar een systeem dat beter bij de koe past. Daarbij zoeken we naar een kengetal, een methode om weerstand in kaart te brengen. Boeren kunnen daarmee beter volgen wat er op hun bedrijf mis dreigt te gaan waardoor koeien ziek kunnen worden. Ontstaat er een gebrek aan mineralen, vitaminen, speelt er iets anders? Een tweede ideale uitkomst is dat we uiteindelijk genetisch sterkere koeien fokken. Waar eerder alleen werd gekeken naar topproductie van melk, zoeken we het nu in weerbare, robuuste koeien die tegen een stootje kunnen."

Volgens Schoonman staan collega-melkveehouders open voor de nieuwe inzichten. "Een boer wil maar één ding: gezond vee. We willen het goed doen, in de allereerste plaats voor de koe, maar uiteindelijk ook voor onszelf. Als alles goed loopt op de boerderij, is het werkplezier hoog. Op zieke dieren zit geen enkele boer te wachten."

Nederland, zuivelland

Nederland is nog steeds koploper binnen de zuivelexporterende landen in de EU. Ruim 22% van de totale zuivelexport in Europa, komt voor rekening van de Nederlandse sector. De efficiënte melkveehouderij en zuivelindustrie draait op volle toeren dankzij 20.000 melkveebedrijven met 1,4 miljoen melk- en kalfkoeien. Elk jaar produceren deze ondernemingen circa 11 miljard liter melk die in opdracht van 15 zuivelondernemingen in 49 fabrieken wordt verwerkt. Het aantal werknemers in de sector is 61.000.

In totaal 60% van de zuivel wordt door Nederlanders zelf geconsumeerd, de overige 40% is voor de export. Een aanzienlijk deel van de zuivel wordt verwerkt tot kaas, nog altijd één van de iconen van nationale trots.

Nederland is niet alleen koploper binnen de zuivelexporterende landen in de EU maar is ook uiterst innovatief. Jaarlijks lanceert de branche nieuwe zuivelproducten waarmee de belangstelling van de consument doorlopend getriggerd wordt. Gezondheidsdrankjes op basis van zuivel, koffieverrijkers, ontbijtproducten en de nieuwste generatie eiwitrijke vleesvervangers deden dit jaar hun intrede. Nederland en zuivel blijft, als het aan de branche ligt, nog lange tijd de formule voor succes met gezonde, weerbare en lang levende koeien aan de basis.

Kijk voor meer informatie op www.nederlandbloeit.nl

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.nederlandbloeit.nl