ChristenUnie


Van Dalen tegen heroverweging verbod op voeren vlees- en botmeel

donderdag 11 november 2010 13:04 Vandaag heeft het Europees Parlement gestemd over een resolutie inzake de crisis in de veehouderij. Europarlementariƫr Peter van Dalen (ChristenUnie) heeft, naar aanleiding van een amendement dat oproept tot heroverweging van het verbod op voeren van vlees- en botmeel afkomstig van niet-herkauwers , een stemverklaring afgegeven waarin hij juist oproept om deze heroverweiging niet te maken. Van Dalen: ,,Dit verbod is er niet voor niets gekomen. Opheffen van het verbod leidt tot risico's voor de beesten en de consument."

,,Ik ben er tegen om, zoals de Christendemocraten en Liberalen willen, de Europese Commissie te vragen om te komen tot een heroverweging van het verbod op het voeren van vlees- en botmeel afkomstig van niet-herkauwers. Dat verbod moet recht overeind blijven en wel om 2 redenen:


1. Het verbod is er niet voor niets en werd ingevoerd om de BSE-crisis te stoppen. We weten dat we een bepaald risico nemen wanneer we dit verbod zouden opheffen. Dat wil ik niet. Ik geef dan aan de voedselveiligheid voor de consument verre de voorkeur: geen risico binnenhalen waarvan je niet weet hoe groot het is en welke impact het kan hebben;


2. We hebben in de afgelopen jaren gezien dat de virussen die bij levende dieren voorkomen, snel kunnen muteren. Zouden we het verbod op het voeren van vlees- en botmeel afkomstig van niet-herkauwers opheffen dan is er een risico, dat we dit mutatieproces van virussen een impuls geven. Dat moeten we niet doen."