D66

donderdag 11 november 2010

EP eensgezind over eisen doorgifte passagiersgegevens aan VS

Er mogen alleen passagiersgegevens (PNR) van Europese burgers aan de VS en andere landen worden doorgegeven als de noodzaak hiervan met harde feiten is aangetoond.

Noodzakelijk èn proportioneel

Dat is het standpunt van het Europees Parlement dat vandaag in Brussel heeft gestemd over een resolutie van Sophie in ´t Veld, de woordvoerder op het PNR dossier.

Het Europees Parlement eist dat Commissie en Raad onderbouwen dat het gebruik van passagiersdata noodzakelijk is, en dat er geen alternatieven zijn. Europese wetten schrijven voor dat gegevensopslag alleen mag als het noodzakelijk èn proportioneel is.

In ´t Veld: "Dat is dus geen politieke maar een wettelijke eis. Tot nu toe is dat nog nooit overtuigend gedaan. Het Europees Parlement zal niet kunnen instemmen met een akkoord dat niet juridisch waterdicht is, omdat het niet aan de proportionaliteits-toets voldoet."

De eensgezindheid van het EP is volgens haar een stevig politiek signaal. "De resolutie wordt gesteund door vrijwel alle fracties. We roepen de lidstaten op om zich achter ons standpunt te scharen, zodat de EU instellingen met één stem spreken, namens 500 miljoen burgers. Dat is een krachtige stem!"

Bilaterale onderhandelingen

Volgens het Europees Parlement zijn de Commissievoorstellen een wezenlijke verbetering van de rechtsbescherming van burgers. Veel van de eisen van het Parlement zijn opgenomen. Toch moet volgens In ´t Veld nog een aantal zaken dringend worden opgehelderd, zoals vertrouwelijke bilaterale onderhandelingen tussen Lidstaten en VS over de doorgifte van data, omdat die de EU onderhandelingen zouden doorkruisen.

Het Europees Parlement is altijd kritisch geweest over de doorgifte van dit soort data, vooral aan de VS. In 2004 al stapte het EP naar het Europees Hof om het verdrag met de VS nietig te laten verklaren. In mei heeft het EP, onder aanvoering van Sophie in ´t Veld, heronderhandelingen over de doorgifte van PNR data afgedwongen.