Oranjefonds



Project van de week: De Kleine Coöperatie Eigenwijzer, Den Haag

Met scholing en begeleiding naar zelfstandig ondernemerschap vergroot dit initiatief de kansen van langdurig werklozen. De aanpak stimuleert tevens de wijkeconomie en de sociale samenhang in de buurt. Het Oranje Fonds steunt met EUR 200.000,= over 4 jaar.

De Haagse wijk Laak heeft een hoge werkloosheid en telt veel allochtone inwoners met overwegend lage inkomens. Veel vrijwilligers die actief zijn in de wijk zijn langdurig werkloos en behoren tot het zogenaamde granieten bestand van de Sociale Dienst.

Baanbrekerprijs
Samen met hun mentor, Anita Schwab, nam een aantal van hen in 2007 deel aan de Baanbrekerprijs van de StartFoundation, met een idee voor een werkcoöperatie van 12 bedrijfjes. Hiermee wilden ze hun eigen geld verdienen, maar ook producten en diensten genereren die ten goede zouden komen aan de wijk. Voorbeelden hiervan zijn:

Kinderen onder begeleiding naar school brengen (de Loopbus) Groenten produceren voor de voedselbank en de minima, Cateren voor buurtfeesten,
Een klussenbedrijf voor de minima,
Een kapsalon en pedicure voor ouderen

Het plan won de prijs en het idee werd verder uitgewerkt en opgezet. Vanaf september 2008 is gestart met het realiseren van de volgende doelstellingen:

Het versterken van de wijkeconomie en leefbaarheid door doodse winkelstraten nieuw leven in te blazen;
het creëren van een divers winkelaanbod met veel aandacht voor producten en diensten voor mensen met weinig financiële draagkracht; het creëren van werkgelegenheid en meer sociale cohesie.

Voorbeeld: Oefenverwensalon
In Moedercentrum De Koffiepot is een oefenverwensalon geopend waar vrouwen uit de wijk met kennis en ervaring op het gebied van uiterlijke verzorging in een veilige omgeving ervaring kunnen opdoen als schoonheidsspecialiste.

Voorbeeld: Groentepakketten
Een ander aansprekend voorbeeld is de biologische groentetuin van een Soedanese vluchteling met een tuinbouwachtergrond. Hij verkoopt groentepakketten aan buurtbewoners, die in ruil voor korting meehelpen in de tuin. Zo werken moeders van de nabijgelegen peuterspeelzaal mee in de tuin en leren ze hun kinderen en passant hoe groenten groeien. Omdat er weinig grond beschikbaar is, zijn het deels wisselende lapjes braakliggende grond. Daarmee fleurt de wijk ook weer op en komen buurtbewoners elkaar tegen tijdens het onkruid wieden.

Verbinden
Er worden verbindingen gelegd tussen arm en rijk: er is intensieve samenwerking tussen de deelnemers, de KvK, het Haags Ondernemershuis, het MKB en de winkeliersvereniging. De deelnemers zijn zich bewust van hun rol en positie in de wijk en worden gestimuleerd aan wijkactiviteiten deel te nemen en/of die te sponsoren. Voorbeelden hiervan zijn de opening van de nieuwe weggeefwinkel, de wijkboomplantdag en de Afrika Cup (voetbaltoernooi in de wijk);

Doorstroming
Het is duidelijk dat veel mensen die in de reguliere re-integratietrajecten geen schijn van kans maken, hier wel slagen. Er wordt uitgegaan van de kracht en vaardigheden van mensen zelf en er zit heel veel intensieve begeleiding op. In de jaren 2008 en 2009 zijn in totaal 35 deelnemers ingestroomd. Hiervan zijn 27 doorgestroomd naar een eigen bedrijfje. Na drie jaar, waarin het bedrijfje de kans krijgt op eigen benen te staan, maar alle inkomsten terugvloeien naar de coöperatie, moeten de deelnemers uitstromen om plaats te maken voor nieuwe initiatieven. Voorwaarde is wel dat ze inmiddels 130% van het minimumloon verdienen.

Werkcoöperatie
In december 2009 is de Coöperatie daadwerkelijk opgericht. Hierin worden alle bedrijfsmatige activiteiten ontwikkeld. De deelnemers richten zelf een eenmanszaak op die zich weer bij de Coöperatie aansluit.

Kennis delen
Alle kennis, ervaring en methodieken die ontwikkeld worden rondom het project staan ter beschikking van soortgelijke initiatieven in andere steden.

Meer projecten?
Bekijk andere inspirerende projecten in het Archief van Projecten van de Week

>