Gemeente Lelystad

Lelystadse programmabegroting 2011-2014 vastgesteld

Donderdag 11 november 2010

De Lelystadse programmabegroting 2011-2014 werd dinsdag 9 november met nipte meerderheid door de raad van Lelystad vastgesteld. Alle coalitiepartijen stemden voor, de overige partijen in de raad stemden tegen.

Geen lastenverzwaring, behoud sociaal beleid

Het college van Lelystad stond direct na het aantreden in april van dit jaar voor een zware opgave. Het kreeg van de gemeenteraad de opdracht mee om ondanks tegenvallende inkomsten te komen tot een sluitende begroting zonder de lastenverzwaring voor de inwoners en met behoud van effectief sociaal beleid. Met de begroting die er nu ligt, is het college daar in geslaagd. Natuurlijk moet er bezuinigd worden en gaan diverse instellingen - en niet in de laatste plaats de gemeentelijke organisatie zelf - daar wat van merken. Maar de inwoners van Lelystad worden niet direct in de eigen portemonnee geraakt. De woonlasten blijven op niveau en dat is goed nieuws, zeker omdat er van rijkswege al behoorlijk gesneden is in de budgetten voor gemeenten en meer kortingen te verwachten zijn.

Bezuinigen als gevolg van economische crisis

De gevolgen van de economische crisis zijn ook in Lelystad duidelijk merkbaar. Zo heeft Lelystad te maken met een stijging van het aantal uitkeringsgerechtigden, tegenvallende inkomsten van het grondbedrijf en tegenvallende inkomsten uit bouwleges door de afgenomen bouwactiviteiten. Daar komt bij dat de lasten uit de parkeerexploitatie aan de kust momenteel hoger zijn dan de baten. Ook is er de onzekerheid over de ontwikkeling van kosten voor de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), vanwege de zogenaamde open-eind regeling, waarbij iedereen met een indicatie onbeperkt een beroep kan doen op de bijbehorende middelen.

Algemene reserves op peil brengen, gemeente terug naar kerntaken

Vanwege de tegenvallers in 2009 en 2010 moet de algemene reserve nu weer op peil worden gebracht. Het Lelystadse college heeft hiervoor een aantal maatregelen genomen, zoals het instellen van een vacaturestop. De nu vastgestelde programmabegroting voorziet in een dekking van de tekorten oplopend naar EUR 10,7 miljoen in 2014.

Om dit te realiseren wordt onder meer onderzocht of er efficiencywinst te halen is uit het samen met andere gemeenten en instellingen uitvoeren van taken. Ook wordt onderzocht hoe Lelystad invulling kan geven aan een compacte nieuwe overheid die zich nog uitsluitend bezighoudt met haar kerntaken. In dat kader wordt het dagelijks onderhoud van de regenwaterafvoer en stedelijk waterbeheer aan het Waterschap overgedragen.

Er wordt ook nadrukkelijk gekeken naar de eigen, gemeentelijke organisatie. Op basis van natuurlijk verloop moet in 2014 een formatievermindering van 100fte gerealiseerd zijn. Uiteraard mag dit niet ten koste gaan van de kwaliteit van onder meer de gemeentelijke dienstverlening. Dit kwam nadrukkelijk aan de orde tijdens de begrotingsbehandeling in de raad en resulteerde uiteindelijk in een motie waarin het college wordt opgeroepen de personeelsstop onverkort uit te voeren, noodzakelijke vacatures in te vullen via interne mobiliteit en bij de kadernota van 2011 geld te reserveren om, in uiterste noodzaak, gespecialiseerd personeel in te kunnen huren.

Meer burgerparticipatie

In reactie op een motie met betrekking tot burgerparticipatie zegde het college van Lelystad toe om met de raad in overleg te gaan over een nadere uitwerking van meer burgerparticipatie bij de totstandkoming van de begrotingsvoorstellen voor 2012.
Ja