Technologie Stichting STW

3,5 miljoen Amerikaanse subsidie voor vervolg STW-videozoekmachineproject

donderdag 11 november 2010

Dr. Cees Snoek en prof. dr. Arnold Smeulders van de Universiteit van Amsterdam starten met Amerikaans geld het zogenoemde SESAME project. In SESAME, een vervolg op een al bij Technologiestichting STW lopend Veni project, zullen complexe visuele zoekvragen worden onderzocht.

In het reeds lopende Veni project bekijkt Snoek hoe videobeeld doorzoekbaar gemaakt kan worden. Daarvoor moet het fundamentele cognitieve probleem worden opgelost: kan een machine zonder tussenkomst van de mens een beeld omzetten in tekst? Dit kan door een supercomputer, op basis van vele voorbeelden, het verband te leren tussen een visueel object en duizenden vorm-, kleur- en structuurkenmerken.

Zoeken gaat al uitstekend voor relatief simpele vragen, zoals het vinden van fragmenten van boten, gitaristen, of een vrouwengezicht. Binnen het SESAME project hopen de onderzoekers razendsnel en met hoge precisie ook complexere visuele zoekvragen zoals het herkennen van buitenspel in een voetbalwedstrijd, het bakken van een kwarktaart, of het uitvoeren van een blindedarmoperatie op te lossen.

Het vervolgproject SESAME wordt gefinancierd door Intelligence Advanced Research Projects Activity (IARPA); een subsidiegever die de meest risicovolle onderzoeksprogrammaâs op het terrein van informatieverzameling, verwerking, en beveiliging ondersteunt. Het onderzoeksprogramma waarin SESAME is gehonoreerd heeft tot doel de state-of-the-art in video-extractie, audio-extractie, kennis representatie, en zoektechnologieën op een revolutionaire manier te combineren om snel nauwkeurige, robuuste, en uitbreidbare technologie te creëren die de multimediabehoefte van de toekomst ondersteunt.

De onderzoekers werken samen met SRI International (Stanford University) en de Universiteit van Southern California.