Vilans


Online advies over woningaanpassingen bij dementie

Utrecht, 11 november 2010 - De nieuwe website
www.thuiswonenmetdementie.nl (externe link) biedt praktische informatie over woningaanpassingen voor mensen met dementie. Bouwkundige en technologische aanpassingen waardoor zij langer thuis kunnen blijven wonen. En oplossingen die bijdragen aan het verbeteren van veiligheid en kwaliteit van leven: voor de persoon met dementie én voor zijn partner. Alle kennis die er op dit moment is over woningaanpassingen bij dementie staat op de site. De informatie is vooral bedoeld voor mensen met dementie en hun mantelzorgers, maar ook voor professionals bij gemeenten, woningcorporaties en in de bouw. De website is ontwikkeld door Hogeschool Utrecht en Vilans in samenwerking met Alzheimer Nederland, en is vanaf 11 november online.

Woonomgeving aanpassen

Van de ruim 230.000 Nederlanders met dementie woont ongeveer tweederde thuis. Typerend voor dementie is dat de persoon met dementie niet meer in staat is zich aan de omgeving aan te passen. Daarom is het van belang om de omgeving aan de dementerende aan te passen. Woningaanpassingen kunnen opname in een verpleeghuis voorkomen of uitstellen.

Overzichtelijke adviezen

Hogeschool Utrecht, Vilans en Alzheimer Nederland hebben in de loop der jaren allerlei praktische adviezen voor woningaanpassingen voor ouderen met dementie ontwikkeld. Vilans is een onafhankelijk kenniscentrum voor langdurende zorg. Samen met professionals uit het veld levert Vilans praktijkgerichte kennis die de langdurende zorg helpt verbeteren. Nienke Blijham, projectleider van Vilans: "Op deze site zijn deze adviezen nu bijeengebracht en beschikbaar gemaakt. De adviezen zijn heel overzichtelijk ingedeeld: per ruimte in huis is er informatie over inrichting, apparatuur, verlichting en klimaat en bouwkundige aanpassingen. Bij de ontwikkeling van de site hebben we mensen met dementie en hun partners nauw betrokken."

Comfortabel en veilig

De nieuwe website is een belangrijke aanvulling op de bestaande informatiebronnen en uniek in zijn opzet. Herman Post, hoofd Hulp & Informatie bij Alzheimer Nederland: "Het is ontzettend belangrijk dat deze informatie nu toegankelijk is. Op deze manier hoef je je geen zorgen te maken over het feit alles alleen te moeten uitzoeken en regelen. Comfortabel en veilig wonen, daar gaat het uiteindelijk om."

Profiteren van kennis

Het Kenniscentrum Innovatie van Zorgverlening van Hogeschool Utrecht (HU) doet onderzoek naar technologische toepassingen in de woonomgeving, zodat ouderen langer zelfstandig thuis kunnen wonen en functioneren. Helianthe Kort, lector vraaggestuurde zorg: "Met deze website kunnen wij onze kennis over woningaanpassingen verspreiden onder alle groepen die hier belang bij hebben. Het is belangrijk dat patiënten én professionals profiteren van onze inzichten en de resultaten van ons onderzoek." De wetenschappelijke basis voor de inhoud van de website komt voort uit het proefschrift `Ageing in Place The integrated Design of Housing Facilities for people with dementia' van dr. Joost van Hoof. Hij promoveerde deze week aan de TU Eindhoven op deze studie naar dementie en wonen.

Investeerders

Thuiswonenmetdementie.nl is mogelijk gemaakt door subsidie binnen het programma 'Pieken in de Delta' van het ministerie van Economische Zaken en subsidies van de Provincie Utrecht, Gemeente Utrecht, Provincie Flevoland, Gemeente Lelystad en Provincie Noord-Holland. De website is onderdeel van het project 'Zorgen voor Morgen'. In dit project werken kennisinstellingen, zorgverleners en MKB samen om innovatieve oplossingen voor de problemen die samengaan met de toenemende vergrijzing te ontwerpen, uit te voeren en te testen. Het project bestaat uit vier aansprekende pilots, die een beeld geven van de mogelijkheden die innovatie biedt voor de zorg. Hierbij ligt een speciale focus op innovaties die bewerkstelligen dat ouderen langer thuis kunnen blijven wonen. Taskforce Innovatie regio Utrecht is penvoerder voor de uitvoering. Meer informatie over het programma 'Zorgen voor Morgen' is te vinden op de website www.zorgen-voor-morgen.nl (externe link).


---------